Казанлъчани ще имат възможност да видят всички Командири на Българското опълчение

В навечерието на Националния празник – 3 март, на 28 февруари, в залите на Художествената галерия в Казанлък, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ ще открие изложба „ Командирите на Българското опълчение“, каза за вестник „Искра“ директорът на музея д-р Чавдар Ангелов. Той поясни, че идеята на музейния екип е в експозицията да бъдат представени всички руски и български офицери, които през 1877 година са повели освободителния поход на българските опълченци, като се започне от генерал Столетов, бригадните командири, командирите на дружини, командирите на роти. Ще бъде представен и списък на всички българи, които са заемали командни позиции в Българското опълчение. „Ще се постараем да представим по един коректен начин историята на тези руски и български офицери, които водят първата българска бойна част“, каза Чавдар Ангелов.

Изложбата ще остане в Казанлък до 25 март.

„В навечерието на Трети март по традиция музеят предприема едно своеобразно турне на Свободата“, подчерта Ангелов. Две от мобилните изложби, подготвени от Музея ще гостуват в различни градове на страната.

Изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ ще гостува в градовете Калофер и Балчик в навечерието на 3 март. На 7 януари 2020 година експозицията гостува в Художествената галерия в Разград, а на 28 януари в Търговище, по повод освобождението на града.

За първи път Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа“ ще гостува в Ботевград и Дупница, в Смолян, Лом и Радомир, където ще бъде представена фотографската изложба „ И днес йощ Балканът…“.

Ангелов поясни, че кулминацията на проявите ще бъде самото отбелязване на Националния празник Трети март.

Домакин тази година е кметът на община Казанлък Галина Стоянова.