375 лева еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Родителите на деца до 12 години, които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще получат еднокатна помощ в размер на 375 лева, съобщи социалният министър Деница Сачева.

За целта ще бъдат отпуснати 20 милиона лева от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Министър Сачева поясни, че критерият за получаване на помощта е доходът на член от семейството да не надвишава размера на минималната работна заплата – 610 лева.

За самотен родител с едно дете, например, общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1220 лева.

Важни условия са родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, да не получат помощи по Закона за социалното подпомагане, да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск.

Задължително е децата им да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г. , както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

Кандидатстването ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ и ще започне от следващата седмица.

Деница Сачева заяви, че мярката е в подкрепа на работещите майки и бащи, както и за тези, които гледат децата си и в момента нямат възможност да други получават средства.

Тя съобщи, че за девет дни по схемата 60/40 са подадени 2016 заявления от работодатели за получаване на държавна помощ за запазване на заетостта на близо 30 000 работници.

От началото на извънредното положение без работа са останали 76 422 души, най-много  в София-град, Пловдив, Благоевград, Бургас и Варна.

Близо 12 000 са били наети, най-вече в хранителната промишленост, онлайн магазините и фирмите за доставки и логистика. 48 000 българи са подали заявления в бюрата по труда за изплащане на обезщетения за безработица.