Библиотека “Искра” остава затворена за посещения до 13 май 2020 г.

Във връзка с удължено извънредно положение на територията на Република България, обнародвано в ДВ бр. 33 от 7 април 2020 г., Общинска библиотека “Искра” продължава работата си, но е  затворена за посещения до 13 май 2020, засега. Ще Ви информираме своевременно за всяка промяна.

Напомняме Ви, че срокът за връщане на заетите книги автоматично се удължава до възобновяване дейността на библиотеката и няма да има санкции за закъснение при връщане.

Оставаме на разположение за безплатно предоставяне на справочна информация на ученици и студенти, след запитване на email: iskra_lib@abv.bg или  на телефони : 0431 637 94- Заемна за възрастни и Читалня, 0431 637 03- Детски отдел и отдел “Изкуства”. Библиотечните специалисти могат да Ви предоставят безвъзмездно на електронен адрес и сканирани копия до 10 страници на посочени от Вас библиотечни документи.

А ето какво се случва с екипа при “затворени” врати :

 • В отделите и филиалите се извършва профилактика на фонда, инвентаризация на отделни колекции, он-лайн справки за ученици и студенти, инвентиране и каталогизация на новополучени книги, преглед и аналитично описание на периодичните издания, изграждат се електронните бази данни от локалната компютърна мрежа, извършва се ретроконверсия за попълване на електронния каталог на библиотеката.
 • Ежеминутно се поддържат дигиталните ни ресурси, сайта на библиотеката и страниците ни във фейсбук.
 • Обсъждаме бъдещи културни програми и събития, за Вас скъпи наши потребители, и се надяваме скоро да се видим пак във вашата/ наша библиотека!

В  дните на извънредно положение Ви предлагаме да ползвате в он-лайн режим следните наши електронни ресурси, качени в интернет на сайта на Библиотеката:

 1. Електронен каталог и електронна база данни „Краезнание“
  Тук в режим всеки ден по 24 часа можете да проверявате с какви книги разполага ОБ „Искра“ и да се готвите за своите бъдещи посещения. Особено богата и любопитна е БД „Краезнание“, която разполага с хиляди описани статии за Казанлък и Казанлъшкия край. И двата ресурса са снабдени с търсачки, което прави ползването  им изключително лесно и полезно.
 2. Отново на сайта на библиотеката в раздел Електронни ресурси е поместена дигиталната ни библиотека „Електронен архив ха периодични издания“
  Тук можете да се запознаете с всички местни вестници до 1944 година, които библиотеката е цифровизирала за достъп в интернет. Качени са над  6000 файла, снабдени с търсачка и възможност за увеличаване на изображенията. Проучете местната история, своите корени, четете  и се забавлявайте с вълненията и хумора на казанлъчани!
 3. Какви годишнини и бележите дати се отбелязват тази година може да научите от Краеведския календар за 2020 година
 4. На портала Старозагорска е-памет, изграден по проект с участието и на ОБ „Искра“ ще получите информация за културното наследство в региона.
 5. На сайта на библиотеката отново са предоставени за четене и раглеждане интересни пезултати от един проект, който документира и съхранява традицията,  предоставя лесен достъп до ново дигитално съдържание, разширява кръга на библиотечните услуги, а именно една своеобразна „свадбена библиотека“- Сватбени обичаи при различните етноси в Казанлъшкия край“

Една изключителна и любопитна информация за сватбените традиции при различните етноси от региона. Четете и се гответе за сватби. И това време ще дойде!

Не по-малко любопитна и полезна е информацията, която качваме ежедневно и съобразно профила в страниците на Общинска библиотека „Искра“ във Фейсбук: Общинска библиотека Искра Казанлък, Детски Отдел Библиотека Искра, Заемна за възрастни – Библиотека “Искра”, Отдел Краезнание при Общинска библиотека ”Искра” гр.Казанлък, както и в групите „Зелена светлина за зелена класна стая“, „На една земя под едно небе“, „Писахме да се знае“, „Библиотеката- моята първа сцена“.

Надяваме се, че ще се забавлявате, информирате и обучавате за ползване на библиотечни ресурси заедно с нас!

Бъдете здрави, отговорно пазете себе си и околните! #Oстанете вкъщи!