ЕК издаде разрешение за търговия с ваксината на Moderna!

Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Moderna ваксина срещу COVID-19 — втората ваксина срещу COVID-19, разрешена в ЕС. Разрешението следва положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и е подкрепено от държавите членки.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Осигуряваме допълнителни количества ваксини срещу COVID-19 за гражданите на ЕС.

С разрешаването на ваксината на Moderna — втората разрешена ваксина в ЕС, ще получим още 160 милиона дози. Очакваме и по-нататъшни доставки. Европа осигури близо два милиарда дози потенциални ваксини срещу COVID-19. Ще разполагаме с достатъчно количество безопасни и ефикасни ваксини, за да защитим всички европейци“.
Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните посочи: „Всички ние сме заедно в тази борба и действаме солидарно. Поради това договорихме най-голям брой потенциални ваксини в света, за всички наши държави членки. Днес ние разрешаваме втората безопасна и ефективна ваксина, произведена от фармацевтичното предприятие Moderna, което заедно с BioNTech/Pfizer ще осигури доставянето с нарастващ темп на 460 милиона дози в ЕС, като очакваме да бъдат доставени и още. Държавите членки трябва да гарантират че ваксинацията напредва със същия темп. Нашите усилия няма да спрат докато ваксините не станат достъпни за всички в ЕС.“
Фармацевтичното предприятие Moderna, с което Комисията подписа договор на 25 ноември, ще предостави общо 160 милиона дози между първото и третото тримесечие на 2021 г. Те ще се добавят към количеството от 300 милиона дози от ваксината, предоставена от BioNTec/Pfizer — първата ваксина, разрешена в ЕС на 21 декември 2020 г.

Източник: coronavirus.bg

loading…