Отпускат още 5 млн. лв. за култура и изкуство

 Допълнителни 5 милиона лева ще бъдат предоставени от правителството на Министерството на културата в подкрепа на сектора. Това обяви министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция в Министерския съвет днес, 11 май, посветена на новите мерки в областта на културата и на изкуството. Средствата ще бъдат насочени към творците и организациите през различни програми – 2,800,000 лева чрез програми на Министерството на културата и 2,200,000 лева чрез Национален фонд „Култура“ (НФК).

  По програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат насочени по 500 000 лева за всяка, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. За програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.

  Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата ще бъде отделно захранен с допълнителни средства, в отговор на очакванията за структурна подкрепа от страна на независимите творци и организации с милион и половина лева. Целта на програмата е да бъдат подпомогнати независимите професионални организации в областта на изкуството и културата и частни творчески пространства, развиващи дългосрочна дейност. Такива са малките авторски кина, циркът, пространства за изкуства, галерии и други, уточни министърът. Още 700 000 лева чрез фонд „Култура“ са предвидени за малки грантове за отделни артисти, които провокират с иновативно мислене и предлагат начини на изява на културен продукт чрез интернет.

  Отделно от допълнителните средства настоящият бюджет на НФК от близо 2 милиона лева е насочен към творците чрез съществуващите програми, част от които вече са стартирали, отбеляза министър Банов. Той припомни, че през последните 3 години Министерството на културата, с подкрепата на правителството, всяка година увеличава бюджета на Фонда с по 500 000 лева и от структура с малко средства и възможности той се превърна в сериозен инструмент в подкрепа на творците и културата в страната.

  Тази година отново има възможности и за кандидатстване за финансиране по проекти на програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по сесиите на които се предоставят над 7 милиона лева за настоящата 2020 година за съвременно изкуство (т. нар. „Норвежка програма“ е финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (2014-2021 г.), който предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн).

  Продължават сесиите за разкопки на археолозите и тези за кинопроизводството, уточни още министърът на културата Боил Банов. „Няма намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство в нито една сфера“, увери министърът. „Мерките показват грижата на правителството към целия сектор. Това е междинен етап. Работим и по други мерки, които ще бъдат приети и обявени според динамиката на ситуацията в Европа и у нас“, каза още той. Министърът увери, че средствата ще се отпускат по сериозни критерии, защото е важно изкуството, което се подпомага от държавата, да носи своята естетика. Творците в същото време са максимално облекчени откъм условия и голяма част от задължителните до момента критерии са премахнати, като той посочи конкретно отпадналото изискване за процент за самоучастие от 10 % и увеличения процент за административни разходи до 35 %.

  Министърът припомни, че държавата пое пълна гаранция за осигуряване на средствата на държавните културни институти за времето на извънредното положение и до 6 месеца след него, а по отношение на свободния сектор вече работят няколко мерки и програми, приети за най-засегнатите творци на свободна практика.

  От днес се разрешават и посещенията в музеи на закрито, галерии и библиотеки. Позволява се и провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви на открито, както и посещения на киносалони. Условията за посещенията на културните събития е допустима заетост на местата до 30% от максималния им капацитет. Задължително е и спазването на въведените противоепидемични мерки и препоръчителната физическа дистанция.

  Предложенията на Министерството на културата са регламентирани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена днес, 11 май. Със Заповед № РД-01-256/11.05.2020 г. можете да се запознаете тук.

 А в заповед РД-01-259/11.05.2020 г. здравният министър посочва, че в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито не трябва да се използват климатични инсталации. Със Заповед РД-01-259/11.05.2020 г. можете да се запознаете тук.

„Това за нас са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм, както и знак за хората, работещи в тези сфери, и за зрителите, обичащи културата и изкуството“, коментира министърът.

  Предстои Министерството на културата да публикува указания за работа на културните институти. „Всеки организатор на събитие или директор на културен институт обаче трябва сам да намери формулата как да работи съобразно мерките“, уточни министърът. Сред тези, с които ръководителите на културни институти трябва да се съобразят, са разпределяне на посетителските потоци при влизане и излизане, по отношение на продажбата на билети на каса, разпределението на зрителите в залите шахматно, или така, че да се спазват санитарните изисквания и тези за запълване на капацитета до 30 % и задължителното носене на маски. Помещенията на закрито на галерии, музеи и кина, трябва да бъдат редовно третирани с дезинфектант и проветрявани.

  Културни събития на закрито към момента все още няма да се провеждат, уточни министърът в отговор на въпрос. Позволява се на киносалоните да отворят, защото работата им не е свързана с представления на живо на сцената, обясни той. Залите ще бъдат отворени на по-късен етап, тъй като рискът при тях е все още сериозен. Наблюдаваме обстановката и ще решим кога и как, уточни министър Банов.