Правителството оповести какво ще направи в подкрепа на бизнеса и гражданите

Засега се предвижда 4.5 милиарда лева да бъдат насочени  към Бизнеса и трудовата  заетост.

Правителството отделя и половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР

Половин милиард  са разчетени,  за да се капитализира Българската Банка за развитие, които пари на практика ще служат за гаранция на бизнеса да взема капитал  в размер на  2.5 млрд лева

200 млн лева са  насочени към възможностите за вземане на  безлихвени потребителски кредити  до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

„Разходите за изплащане на помощите за запазване на работните места в засегнатите сектори ще бъдат 60 към 40: 60 от Държавата и 40 от Работодателя и ако не се уволняват работници, за това ще изхарчим повече от милиард лева” подчерта Бойко Борисов и допълни, че  плащането на данъци се отлага до 30 юни, а Великденските надбавки за пенсионерите ще бъдат обезпечени с 50 млн лева.

Освен финансовите мерки, свързани с Пандемията, Правителството е поръчало и 1 милион теста за коронавирус.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че България е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с Covid-19: „За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели. Макар, че нашите мерки от февруари месец, виждате, колко ваши колеги в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутат, като седмици наред загубиха как няма страшно. Толкова развити държави сменяха в рамките на ден или два концепцията си.”

Той спомена и държавите, изправени пред мигрантска вълна в настоящите условия. В България продължава да има нулева миграция, припомни премиерът.

Борисов каза, че е питал лично израелския премиер за бързите тестове, имайки предвид, че израелската медицина е напреднала, и той е казал, че няма сигурен бърз тест.

Вчера ЕК е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя.

Бойко Борисов: Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще доставят най-доброто, което има, а до 8 седмици в България ще стане възможно производството на респираторни апарати.