Стартира мобилно приложение за Covid-19

„Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, насочена проактивно към гражданите да информират за текущото си здравно състояние и същевременно държавата да може да реагира в случай, че се налага”.

Това каза на брифинг /04.04.2020г./ в Министерски съвет представителят на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че новото приложение ще помогне както на българските граждани, така и на Националния оперативен щаб. Той подчерта, че използването на апликацията ще бъде изцяло на доброволен принцип.

Приложението е разработено от „Информационно обслужване” и 5 частни български компании за 10 дни. Въпреки, че разработчиците са се трудили по 20 часа на ден, компаниите са поискали символична цена от 1 лев за работата си.

Всеки гражданин ще може да го свали доброволно, така че да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти, и да достига и до личния му лекар, така че те да могат да знаят какво се случва и как се развиват симптомите при всеки потребител на приложението, за да реагират проактивно, ако се наложи.

Подаването на данни е изцяло на доброволен принцип, като така се цели всеки да може да подпомогне с информация овладяването на болестта. Въвежда се ЕГН, могат да се въведат и хронични заболявания. Данните се предават в здравното министерство, потребителят може да подава периодично информация за симптоми на заболяване.