В Казанлък си имаме вече Мобилен център за разделно събиране на отпадъци

Новият Мобилен център за разделно събиране на отпадъци, е единствен засега в Казанлък и е позициониран на паркинга зад Пощата. Той е създаден по идея на кмета Галина Стоянова, обслужва се от Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.

Мобилният център е създаден по подобие на такъв в Бургас, откъдето и Община Казанлък е почерпила опит. „Бихме желали да направим така, че в Казанлък да има място, където да се събират различни по вид отпадъци. Към настоящият момент гражданите изхвърлят всякакъв вид отпадъци в контейнерите за общо събиране“, подчерта Теменужка Люцканова, управител на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.

На входа на Мобилния център са изписани всички видове отпадъци, които се събират разделно. В него са позиционирани 8 контейнера, като в случай че възникне потребност, могат да бъдат добавени и още контейнери.

В момента са предвидени такива за лекарства, за електронно оборудване, акумулаторни батерии, тонери, за текстил и дрехи, за пластмаса, стъкло, хартия, метал, за опаковки от перилни и почистващи препарати. За всички видове отпадъци, които се събират, Общината има сключени договори с фирми, където отпадъците ще бъдат предавани и рециклирани.

От този мобилен център могат да се възползват всички жители на Казанлък, които преценят, че имат отпадък, който могат да изхвърлят в някой от контейнерите в центъра. Пунктът ще работи от 8 до 12 часа и от 14 до 18 часа всеки работен ден.

В него ще има служител на Общинското предприятие, който ще бъде в помощ на гражданите. „Всичко това правим в името на гражданите и за опазване на околната среда. Някак тази тема през годините беше подтискана, но тя ескалира във времето и ние сме длъжници на природата. Затова го правим“, каза Теменужка Люцканова.

Общината стартира с един мобилен център, но взависимост от проявения интерес от страна на гражданите, има готовност да бъдат разкрити и още такива пунктове в кварталите на града.

На входа на Мобилния център са обявени и платените услуги, които извършва Община Казанлък, както и телефон за връзка, сигнали и заявки. Сред платените услуги са: извозване на строителни отпадъци с контейнери тип „лодка“ – 3 и 6 кубика със съответните цени, гласувани от Общинския съвет, косене, кастрене на храсти, измиване с водоноска.