Европарламентът е мястото, където хората могат да се обединят около различни каузи в полза на всички и за всички

Госпожо Фильова, каква е личната Ви мотивация да се кандидатирате за евродепутат?

Личната ми мотивация са, може би, моите три деца. Защото аз съм живяла извън пределите на България и няма нищо по – тежко от носталгията, от моя гледна точка. Мотивация е и, че аз винаги съм се чувствала част от Европа и когато са ми задавали въпроса, къде е България, с голяма усмивка казвах, че се намиране в Европа. Европарламентът е, може би мястото, където хората могат да се обединят около различни каузи, които да имат един и същи ефект и една и съща полза за всичките страни – членки на ЕС. Това също е една добра мотивация. Европарламентът е мястото, където хората взимат решения важни за всеки един европеец. Там се взимат решения и как да се помогне на страните, членуващи в ЕС. Но най – важната ми мотивация е, децата ми да израстнат в една спокойна, стъбилна и добра страна, и държа това да бъде България. И според мен начинът, по който това може да се постигне, е със солидарността, която получаваме от ЕС на този етап.

Кои са важните решения за Блъгария, които трябва да се вземат в Европейския парламент в следващия му мандат?

Важно решение е финансирането за България, което ще бъде доста завишено в следващия програмен период. Важните решения за България идват оттам, че това финансиране ще бъде насочено към по – малките градове, за да може всеки един българин да усети европейската солидарност. Важните решения са това, да имаме подкрепа и помощ да опазим външната граница на Европейския съюз. От моя гледна точка, това са двете най – важни решения.

Защо се върнахте да живеете в България, намирате ли средата, която Вие необходима да се развивате професионално като млад човек? И бихте ли поощрили младите хора, които излизат, зада учат в чужбина, да се върнат  България, след завършване на образованието си и да бъдат полезни на страната си?

Аз заминах на 15 години, една много крехка възраст, и за мен САЩ са нещо много по – различно от това, което е за хората, които заминават след 20 – 25 години на студентски бригади. Аз порастнах, аз израстнах там, живях с американско семейство. На мен САЩ ми липсват дотолкова, доколкото ми липсват хората, които са били в живота ми за тези 10 години. Искам да ходя на почивка там, но само това. Страната на големите възможности отдавна престана да бъде такава, защото конкурентноспособността на останалите страни в света се повиши. Развитието в България е доста трудно. Аз лично се развивам в бизнеса с рециклирането, минах европроект, който беше изключително трудно да изпълним, с много усилия. Но корените на българина са тук, в България. Това е може би най – силното нещо, което ме провокираше, извън пределите на България. Баща ми е голям родолюбец, винаги ме е възпитавал в дух на това, че ние сме много велика страна, велика нация и винаги съм мечтала да се прибера у дома. Вече стават 10 години откакто се завърнах в България и това е едно от най – хубавите и важни решения, които взехме със съпруга ми. Не съжалявам и не съм имала момент, в който да съжалявам, че съм се прибрала. И за 10-те години, в които съм живяла в САЩ съм се връщала тук всяка година и всяка година, тъй като съм вечният оптимист, съм забелязвала промяната към по – добро в България. Моето обяснение е, че доста хора имаха възможност след отваряне на границите към Европейския съюз да обиколят Европа, да видят колко е добре навън да пазиш чисто, да спазваш закона и тези хора започнаха да прилагат това и в България. Хората станаха по – солидарни един към друг. Моят призив към младите хора е, че аз осъзнавам какво е да си носталгичен, осъзнавам, че в чужбина могат да имат по – високи доходи, но завръщайки се в Родината, доходите въобще на всички ще се повишат. Работейки в Родината ще можем да осигурим пенсии на нашите родители. А не да роптаем, че са ниски. От всякъде, където съм била посвета, в България е най – спокойно. Аз се чувствам добре, а Градът на щастието, както обичам да наричам Казанлък ми дава абсолютна сигурност, спокойствие и се чувствам изключително щастлива да съм в него.

Опонентите на ГЕРБ много често изтъкват, че след 2020 година пари за България от Европа няма да има. Това спекулации ли са?

Това е една от поредните грозни лъжи, които излизат от опонентите. Ако те смятат, че няма да има финансиране, защо въобще се борят да влизат в Европейския парламент? Какво ще защитават в този случай, ако влезат в ЕП? За следващия програмен период се очакват 18 милиарда повече за България, дори вече те са гласувани. Финансирането след 2020 година за България няма да спре. И е лъжа всичко друго, което се твърди.

Продължава да стои въпросът с Шенген и Еврозоната?

Мисля, че доказахме, че сме абсолютно готови да влезем в Шенген. Това е един от приоритетите на ГЕРБ, които сме си поставили за следващия Европарламент и искрено се надявам това да завърши благополучно, в най – кратки срокове.

Какви въпроси, касаещи бизнеса в България бихте поставили за разглеждане и отстоявали в Европарламента?

От гледна точка на това, че изкарах европроект, единственото, което много ни спъваше, бяха сроковете. Прекалено дългите срокове, прекалено тромавата процедура. В този смисъл се надявам да има повече облекчения за младите в бизнеса. Интересите, които бих отстоявала са свързани с това, да бъде оказвана помощ, как да се кандидатства за европейска субсидия.

Сериозен е проблемът с демографската криза, но това е проблем не само за България?

Демографската криза е проблем, който стои от доста време. Може би, защото българчетата, които се раждат извън пределите на България и са една немалка част, никой не ги записва, че те са български граждани. Благодарна съм на шанса повечето от приятелския ми кръг да са многодетни семейства. В периода, когато се роди третият ми син, се чувствах странно. С трите деца съм виждала и че някои ме гледат със съжаление. Но няма нищо по – хубаво от това да имаш повече деца. Аз съм израстнала в голямо семейство. Демографската криза, обаче, не би трябвало да се бори с пари, които се дават на семействата. Тя може да се бори с инфраструктура, с добри детски градини, както е на този етап в България. Платеното майчинство в България е две години, нещо, което го няма почти никъде по света. Разбирам болката на хората, че майчинството като пари им е малко, но в момента има доста добри, ангажиращи политики, които могат да доведат до допълнителни доходи. Демографската криза за мен е нещо, което ще остане в миналото в най – скоро време. В момента има толкова многодетни семейства, като защитна реакция на черния пиар, че едва ли не, изчезваме. Няма да изчезнем, надявам се, все пак сме силен народ. Но демографската криза е и световен проблем въобще. Може би, защото ежедневието на хората вече е по – забързано, жените започнаха да раждат доста по – късно и семеъството остава на заден план, което аз се надявам да се промени .

Като кандидат за Европейския парламент, притеснява ли Ви това, което се случи в навечерието на старта на предизборната кампания – историите с апартаментите и къщите за гости?

Притеснява ме дотолкова, доколкото ако не бяха взети адекватни мерки от страна на премиера Борисов. Той направи всичко, което можеше да се направи в случая, което беше по силите му. Неговата реакция беше светкавична, в момента се случват големи промени. Искрено се надявам хората да избягат от това и да видят личностите, които са в предизборната листа на ГЕРБ за ЕП. Тази листа е изпълнена с много млади, мотивирани, добри хора. Аз имам удоволствието да работя в един екип, който наистина иска да работи за България. Надяваом се да успея да предам това и на хората.

Изборите за Европейски парламент като че ли се неглижират от немалка част от българите, как бихте ги провокирали, да дадат своя глас на тези избори?

Да, виждам това. И за съжаление, те се превръщат малко като местни избори, надпревара за местна власт. Хората трябва да разберат, че без европейската солидарност, в момента, в който излезят от вкъщи, няма да видят голямата промяна, която има, включително и на територията на община Казанлък. По време на тази кампания, обикаляйки България, аз виждам тази промяна навсякъде. Ние трябва да приемем, че сме част от Европейския съюз, което явно е трудно. Аз винаги съм гласувала на тези избори, и в САЩ съм гласувала, защото смятах и винаги съм знаела, че ще се върна в България. В началото на кампанията една моя позната каза, че освен правото на глас, трябва да приемем и самото гласуване като отговорност. Иска ми се хората да бъдат отговорни към страната си. Нека да излезат и да гласуват, това не им коства нищо. Отнема им 2 – 3 минути. Да, съвпада с почивните дни, но призовавам всички, които са си по населените места, да упражнят правото си на глас. За която и да е политическа партия. Това е личен избор. Мисля, че хората са достатъчно образовани, да вземат правилното решение, за кого да гласуват. Това, което ГЕРБ предлага е сплотен екип, който ще работи за благото на България в европейската общност. Надявам се хората да излезнат и да гласуват за бъдещето си, за бъдещето на децата си.