Иван Сотиров: Комунистическата чума по хората е много по-опасна от африканската по прасетата

Прогреса изисква да има промяна. Ами болестите? Африканската чума се появява в Европа през 1997 година и засега е 100% смъртоносна. Не съм специалист и затова чета и слушам специалистите. Едно е ясно – нито демокрацията, нито комунизмът ще ни спасят от чумата.

Не мога да разбера какво общо има политиканстването с начина на отглеждане на животните преди 30, 50 или 100 години?

Прогреса изисква да има промяна. Ами болестите? Африканската чума се появява в Европа през 1997 година и засега е 100% смъртоносна. Не съм специалист и затова чета и слушам специалистите. Едно е ясно – нито демокрацията, нито комунизмът ще ни спасят от чумата. “Прасето е много особен социален символ в България. То има много голямо значение за българина. Т. нар. прасета в задния двор създават усещането за стабилност и независимост от държавата, както и финансова сигурност”.

Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. “В момента стопаните, чиито прасета се убиват, си казват: “прасето ме предава, то не отива в моето шкембе, а в някаква яма”. Затова и държавата ще компенсира стопаните, за да им възстанови чувството за свобода и сигурност”, обясни особената чувствителност на народа към свинете.