Лъжата и Инсинуациите станаха основно оръжие на Казанлъшките Цоциалисти

Това питат пак общински съветници от БСП, а поводът е тежката катастрофа, станала около 22:30 часа на 16 юли на първокласния път I-6, водещ край село Търничене, където загина 22-годишният Исмаил Бесоолу, чието БМВ се удари в каруца без светлоотразителни знаци…

В прессъобщение, разпространено до медиите, е публикуван и коментарът на вносителя на новото питане до кмета – общинския съветник от левицата Моника Динева, който гласи дословно: „За по-малко от година това е вторият фатален инцидент в района. Първият, в който загинаха двама млади, провокира гражданско недоволство и подписки срещу безконтролното движение на каруци по пътищата. В последвалите дебати настоявахме за промяна на Наредбата с оглед строг контрол, отговорност, ред и сигурност по пътищата.“

И в двата трагични инцидента с каруци без светлоотразителни знаци, визирани от Динева, обаче има съществено разминаване с фактите. Защото и двата са станали в съседни общини, а не в община Казанлък: Трагедията с Исмаил Бесоолу е на републикански път близо до село Търничене, община Павел баня. А трагедията от 27 октомври 2018 г., когато загинаха казанлъшко момиче и момче, се е случила край село Тулово, община Мъглиж, откъдето са и виновниците за катастрофата – двама роми, които няколко дни по-късно бяха задържани.

Днес стана известно, че каруцата, в която се е блъснала колата на Бесоолу, е била регистрирана преди седем години – през 2012 г., в село Горно Черковище, когато действащата общинска наредба за движение на превозни средства не е била актуализирана, а регистрацията е била направена от селския кмет, а не от Община Казанлък.

Медията ни припомня, че след първия случай край мъглижкото село Тулово в Казанлък имаше подписки и протести за забрана на движението на каруци в града, зад които стояха от местната централа на БСП, въпреки че червените съветници би трябвало да са наясно, че една общинска наредба не може да отмени закон – в случая Закона за движение по пътищата, който не забранява движението на ППС с животинска тяга в населени и извън населени места.

Сега отново БСП съветниците демонстрират активност около каруците, верни на стратегическата си цел да злепоставят пред обществеността кмета на Казанлък и общинското ръководство. Но да се извличат политически дивиденти от човешки трагедии, почернили три семейства, това е повече от неморално, дори и на фона на задаващите се местни избори.