Генерал Мутафчийски с разтърсващо обръщение! Обясни защо предлага още по-строги мерки

След забележителен политически консенсус бе наложено извънредно положение заради коронавируса.

Това не е епидемия, а пандемия. За последните часове бройката на заразените у нас се увеличи с 10 броя, което е ръст с 30 процента. Изследваните проби са над 200. В Германия заболелите са се увеличили с 50 процента. Това се случва навсякъде по света.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет генрал-майор Венцислав Мутафчийски, който предложи нови по-строги мерки за справяне с пандемията от коронавирус.

“Всички държави налагат безпрецедентни мерки. Тук говорим за оцеляването на нацията и по-възрастните хора. Слава Богу тази пандемия не засяга нашите деца. Ние сме много чувствителни и грижовни към нашите деца, но не трябва подминаваме нашите родители, баби и дядовци, нашите най-скъпи хора. Ще споделя мои лични впечатления. Днес в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но в никакъв случай не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, приятели и колеги”, категоричен бе председателят на щаба за борба с коронавируса.

“От вчера си говорим дали ще работят фризьорските салони. Това показва, че не сме дорасли да преценим какво ни чака. Предстои ни да загубим човешки животи и то на най-близките ни хора, които са ни родили, отгледали и подкрепяли. Стоя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи най-тежките мерки. Няма да посегнем на магазините за хранителни стоки и на аптеките. Моля ви, не ме питайте за фризьорските салони. Цял ден ме питат какво ще стане с фитнеса, с павилиона за банички, с магазинчето за цигари. Аз отговарям: Разберете, че трябва да спасим нацията, трябва да спасим нашите родители и най-близки хора. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Трябва да спасим здравната сиситема и да не правим избора кой да спасяваме и кой да оставим да почине. Не трябва да правим и избор кой ще ни лекува. Видяхме покъртителни кадри от болниците в Италия и Китай. Там колегите са на предела на силите си, заразяват се, умират. Там не си задават въпрос дали фризьорския салон работи. Ще предложим да работят само хранителните магазини, аптеките, банките, застрахователните компании, бензиностанциите и държавните институции. В последните дни видях един колаж с мен – млади хора, които казват отиваме на купон, а аз отговарям не отивате. Не е време за купон”, завърши генерал Мутафчийски.

Общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 43, като вече има и две жертви на заразата.