Румен Сомов: ,,Доброто е инвестиция в бъдещето. Лошото – моментен пир “

1.Да си доброволец е действие, което във всички случаи попълва пропуск в обществената система и я допълва, защото тя не е придвидила ресурс за него. Един вид доброволците често се явяват единствения шанс да се коригират невидимите или непридвидените проблеми.

2.Освен, че извършваш обществено полезна дейност, с която си в полза на обществото, ти играеш роля и на негов коректив, защото показваш слабите му места и липсващи звена доказвайки с труда си, че трябва да се насочи повече внимание в тези области. Така че, доброволеца освен че помага на обществото практически и го променя.

3.Доброволчеството във своето желание да помагаш когато можеш и с каквото можеш /отговарящо напълно на християнските ценности които изповядвам/, освен че ме прави по-добър и допринася максимално за деполитизирането ми /до колкото това е възможно в днешно време/. Политиците са хора с различни виждания и морал изправени един срещу друг за да отстояват своето. Доброволците са също хора с различни виждания и морал но обединени от конкретна хуманна кауза, а какво по хубаво от това.

4. Освен всичко гореизброено, доброволеца е пример за хората, които искат да помагат за нещо благородно и същевременно контраст, който ни позволява по-ясно и осезаемо да различаваме лицемерите и търгашите. Много от хората, които ни заобикалят са самовглъбени от своите цели в живота /на всяка цена и със всякакви цели/ сервилничат или се държат надменно и колкото сивото около тях става по-бяло толкова за обществото ще става ясно колко черни са тези индивиди.

5. Най – вече се занимавам с доброволчество, защото вярвам в бъдещето. Бъдещето, в което ще живеят моите деца и децата на моите деца. Искам това бъдеще да е по-добро от настоящето за да живее частица от мен самия чрез поколението ми в един по добър живот. Доброто е инвестиция в бъдещето. Лошото моментен пир и тържество, което винаги завършва бързо и трагично. Да бъдеш алчен и безскрупулен днес е кражба от бъдещето на децата ти, обратното е инвестиция, а аз обичам децата си.

Споделено в „Казанлък онлайн”