Томислав Дончев: Не гледайте на парите на държавата като портфейл на големия бял баща!

С данъците трябва да се внимава много. Не бива да приемаме парите на държавата или бюджета като големия черен портфейл на големия бял баща. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Парите в бюджета не са това, което някои си мислят. Става въпрос за нашите пари. Средствата в бюджета са взаимоспомагателна каса и ако не внасяме от данъците си, няма как да харчим“, добави той.

„Икономическите мерки трябва да покрият непосредствените последици от коронавируса. Най-важно е банките да имат въздух и да не бъдат толкова настоятелни, която има необслужени кредити“, заяви Дончев.

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация”, добави той.

Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост – да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски, заяви вицепремиерът.

По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. Парите, които пренасочваме, са 600 милиона, но при нужда ще стигнат милиард, добави той.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, подчерта Дончев. „Ако някой от служителите е съкратен, отива на борсата и получава обезщетение. Ако е взел мъдрото решение, да съхрани персонала си, тогава сработва схемата 60:40, т.е. държавата ще покрие част от парите за заплати“, добави той.

Вицепремиерът предупреди, че ако заради пандемията с коронавирус спре тежкотоварния трафик, Европа ще загуби много.