Почитаме Свети Мина – покровител на семейството

Православните християни почитат паметта на Свети Великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на Християнството самият светец е бил прочут и смел воин.

Свети Мина напуснал военната служба и се оттеглил в гората. Веднъж в града било устроено шумно тържество в чест на езическите божества. Отшелникът Мина, който изповядвал християнската вяра, слязъл в града и започнал да разобличава самозабравилите се езичници. В отговор бил арестуван и посечен заради вярата си. Останките на светеца били пренесени в родния му град Александрия, където вярващите ги погребали с почести. На мястото била построена църква, посветена на мъченика, в която ставали многобройни чудеса.

На този ден Църквата ни почита и светците Виктор и Викентий.  В народния календар денят бележи средата на т.нар. вълчи празници – времето от Архангеловден до Коледни заговезни.

На този ден празнуват всички с името (имената) Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория. 

loading…