Христо Генев: „Цветето и Дъбът“ – Под един покрив в живота и в Галерията

Художествена изложба под надслов „Цветето и Дъбът“ бе открита в залите за временни изложби на Художествената галерия.

В експозицията са показани акварели и маслени картини на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и Мара Чорбаджийска и са част от фондовете на Литературно – художествен музей „Чудомир“ и Художествена галерия – Казанлък.

Изложбата бе открита от директора на Галерията Христо Генев, който подчерта, че творчеството на Чудомир е много познато и разпознаваемо, но Мара Чорбаджийска е все още малко позната като художник.

“Тези хора и артисти, и художници едновременно, са прекарали целия си живот под един покрив. Ние решихме да ги съберем в една експозиция. Докато Чудомир е достатъчно популярен като писател и като художник, неговата съпруга не блести с такава популярност. Тя е от художниците, които не натрапват своето име.“, сподели Христо Генев.

Мара Чорбаджийска е родена в град Марица детството и преминава в Стара Загора, а след това учи в Рисувалното училище. Нейни преподаватели са професор Иван Мърквичка и професор Стефан Иванов. Мара е наследник на един от големите тревненски родове – Витановия род.

Още в началото на брака и с Димитър Чорбаджийски, Чудомир е вече известен писател и художник и Мара живее в една къща с една много популярна личност. Но тя има куража и мъжеството да отстоява собствените си позиции и виждания в изкуството и да не се поддаде на неговото мощно влияние. През целия си живот рисува основно натюрморти, портрети и пейзажи.

Основна част от картините й днес се съхраняват в ЛХМ “Чудомир“. Нейни произведения притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествените галерии в Казанлък и Стара Загора, частни сбирки в страната и чужбина.

„Чудомир една от последните инциклопедични личности в Казанлък, а може би и в България – каза Христо Генев.- „Един човек с много широки и разностранни интереси – писател, художник, краевед, читалищен деятел, редактор на вестник, учител. Той е изключителен, забележителен акварелист, който се занимава с изобразително изкуство. Акварелът е една техника за виртуози. Майсторите в изобразителното изкуство, които владеят тази техника, се броят на пръсти.“

Чудомир е най-известен с неговите Нашенци. Част от тази колекция е показана в изложбата „Цветето и Дъбът”.

Свързани публикации

Изложба “Цветето и Дъбът” ще радва почитателите на Чудомир в Художествената галерия – Казанлък