Изложбата „Нашиятъ Казанлъкъ” още Ви чака на Мегдана

В „Нашиятъ Казанлъкъ” върху 15 платна са показани фотоси, запечатали живота в Казанлък през 19 и 20 век – фотографии, пощенски картички, оригинали и сканирани, негативи и стъклени плаки.

Кадрите са копия на автентични снимки и архиви, предоставени на Музея на фотографията от културни институти в Казанлък, а също и от частни колекции на казанлъчани.

Директорът на Музея Стефан Папукчиев поясни, че изложбата предшества издаването на специален албум със стари фотоси от Казанлък. В този смисъл, той поясни, че експозицията на площад „Севтополис“ отразява само една малка част от събрания огромен архив от снимки, над 2000 на брой.

Идеята за изложбата е на директора на музея Стефан Папукчиев, подкрепена от Община Казанлък. В инициативата участват хора и институции свързани с Казанлък по един или друг начин.

Папукчиев поясни, че десетки частни лица са откликнали на идеята и са предоставили ценни за изложбата материали. Съпричастни на идеята са и редица културни институти като Исторически музей „Искра”, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Библиотека „Искра“, Националният политехнически музей и редица други, както и самият Музей на фотографията.

В изложбата са показани над 109 автентични кадъри, чрез които могат да бъдат въстановени цели улици от някогашния Казанлък, например  улиците „Искра“ и Търговската улица – днешната „Паисий“. Експонирани са и фотографии, запечатали сгради и места, които в днешен Казанлък липсват. Сред тях е и известната за старите казанлъчани Солак джамия – единствената с минарето отляво и единствената сграда в Казанлък, строена от майстор Кольо Фичето.

Фотообективът е запечатал и места за отдих – „Кайнарджа“, Хашката или Крънската кория, „Тюлбето“. Казанлъчани са ходили и до Ченакчиъските бани – до Ягода, по река Тунджа.

В изложбата са представени и занаяти – месарски, пчеларски, въжарски, казанджийски работилници, работилници за кантари

Сегашният централен площад „Севтополис“ някога е бил сметището на града и мястото се е наричало „Кюл боклук“. Впоследствие то става пазарище.

Свързани публикации

Около 100 фотоса от „НашиятЪ КазанлъкЪ“ превзеха пл. “Севтополис”