За 117-и път Града на розите празнува Нетрадиционно, но в духа на традициите

Под мотото „Погледни през балкона и празнувай“  пред Община Казанлък ще бъде издигнато знамето на Казанлък и ще бъде отслужен водосвет за благоденствието на града.

Община Казанлък ще поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 рози – символ на всички жители на общината. Голямата роза от хиляди свежи цвята ще бъде разгърната пред емблематичния Музей на розата в любимия на казанлъчани парк „Розариум“, за да може повече хора да се насладят на красивата рисунка и да си направят снимки за спомен от празничния ден.

Розата ще бъде изобразена от свежо набран розов цвят от Долината на розите, за да усетят посетителите аромата на уникалната роза Дамасцена, издигната в култ и в онлайн Празници на розата в Розовата долина, които през тази година се провеждат за 117-и път.

Претендентките за короната тази година също ще бъдат обединени с поздрав към казанлъчани. От ръцете на всичките 24 участнички в благородната надпревара за най-чаровна сред чаровните в небето над Казанлък ще полетят стотици цветни балони.

Въпреки необичайните условия, съобразени с паднемията от Ковид – 19, Казанлък празнува днес и традициите в Града на розите продължават.

Розите цъфнаха и в условия на карантина, а неизменна част от празника са Царица Роза 2020 Мария Петрова и нейните подгласницки Сузан Иглева и Стефани Кръстева, които казанлъчани за първи път избраха виртуално, а в историята ще остане 52-та престижна корона.

Десетки хиляди знамена на града подари Общината и много от жителите на градовете и селата откликнаха на молбата на Кмета Галина Стоянова и украсиха домовете си със символа на града.

Така Казанлък показва на България, на Света, че е столицата на най-красивото, царственото цвете, превърнало се в национален символ – Розата , че именно тук, от хиляди набрани розови цветове се изработва най-ценното масло, това от роза Дамасцена.

Снимка: Иван Бонев