Знамето – израз на гордост и самочувствие

Където и да сме по света, винаги ще се връщаме там, където е бащиното огнище, в нашия Казанлък. Такъв, какъвто е, с различните си лица – от миналото до днес

Един безкрайно родолюбив жест на Община Казанлък цели да зарадва жителите на Казанлък и населените места по повод Празника на розата – всяко казанлъшко семейство да получи знамето на града.

Желанието на кмета Галина Стоянова е всеки дом в Общината да посрещне Деня на Казанлък – 5 юни, украсен с единия от символите – на прозореца, на балкона или двора, и по този начин да се създаде празнична атмосфера.

Над 30 хиляди домакинства в Казанлък ще получат своя дар от Общината, като дарението е факт с подкрепата на местния бизнес.

Този подарък ни отвежда до друг един символ на Общината – герба на Казанлък, който е извезан на знамето. Вероятно малко от нас са се вглеждали в него и са се запитвали какво изобразява той.

Автор на настоящия герб е  художничката  Цеца Виткова .

А какво е обяснението на инж. Стефан Папукчиев за използваните хералдически символи в герба, който е факт от 2012 г., след като дълги години Казанлък имаше само знак.

„В герба на Казанлък са изобразени на червено три хералдически рози в злато, на синьо тракийка на трон в злато. Червеното е символ на царственост, мъжество, неустрашимост.

Розата е отколешен символ на Казанлък, негова слава в миналото, настоящето и бъдещето. В златната Казанлъшка долина са отглеждали уханни рози още по времето на траките. Розите са три, защото числото три е символ на завършеност, на цялост.

Тракийката на трон е основен елемент във фриза на световно известната Казанлъшка тракийска гробница. Ориентацията на фигурата на дясно символизира, че Казанлък е град устремен от древността към бъдещето.

Златото е символ на богатство, сила, вярност, чистота, постоянство, великодушие.

Синьото е символ на величие и красота. Синьото е цветът на Обединена Европа и на Света Богородица.

Сред символите е и щит, долната част на който наподобява корпуса на струнен музикален инструмент. Казанлък е град на музиканти и художници. Струнни музикални инструменти, произведени в Казанлък има в повечето от световно известните филхармонии и симфонични оркестри.

Девизът „Силата е в съгласието” е отколешен казанлъшки девиз.“

И така…Празникът на розата е един от най-чаканите емоционални моменти в живота на Казанлък. Тази година той ще бъде по-различен и необичаен, ще бъде онлайн. И независимо от изпитанията на днешния ден, въпреки преградите, които постави пандемията от COVID – 19, нека Казанлък да посрещне своя празник с достойнство. Нека част от празника в домовете ни да бъде и единият от символите на Казанлък – знамето. Защото то определя, в известен смисъл, и нашата принадлежност към този град и тази община.

Казват, че човек без Родина е като дърво без корени. А ние, българите, колкото и трудно да живеем, където и да сме пръснати по света, имаме не просто Родина, а нашата България. И част от нея е това райско кътче Розовата долина, в чието сърце пулсира Казанлък. И където и да сме по света, каквато и да е нашата мисия, винаги ще се връщаме там, където е бащиното огнище – в нашия Казанлък. Такъв, какъвто е, с различните си лица – от миналото до днес.