Деца ще четат Чудомир

За поредна година част от програмата на Чудомирови празници е Националното ученическо четене „Да открием Чудомир“, което ще се проведе до 20 март в редица училища в България. Тази година Четенето е с подбрани Чудомирови разкази за деца с включен аудио-видео файл на част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение „Жълтото петле“. Книжката е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разказа за деца. Издадена е със съдействието на Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Първоначално ученическото четене е било ориентирано към ученици от Община Казанлък. През 2017г. за първи път в програмата е включена проявата Национално ученическо четене на Чудомирови разкази – „Да открием Чудомир“. Целта му е популяризиране живота и творчеството на писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир. В него тогава се включват 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина – Ксанти, Александруполи и Орестиада.

През 2018г. ученическото четене е обявено сред българските неделни училища в чужбина, финансово подпомагани от Министерство на образованието. Сред участващите тогава са ученици от Австралия, Испания, Италия и Англия.