Това е само началото за днес…

Плакет с образа на Чудомир, а не досегашната статуетка, ще получи тазгодишният носител на наградата за къс хумористичен разказ в рамките на традиционните Чудомирови празници, които се откриват днес.

И двете произведения са излезли изпод ръцете на Теньо Пиндарев, но плакетът с шаржираното изображение на хумориста до сега не е било познато на широката общественост. Оригиналът е бил подарен  на литературно-художествения музей в Града на розите съвсем наскоро от съпругата на стародавния приятел, читател и почитател на вестник „Искра“ от достолепната му съпруга, която е влюбена в Казанлък и неговите хора –  Донка Пиндарева.

Тази година носител на приза за къс хумористичен разказ, поместен по страниците на вестник „Стършел“ е Деян Копчев от София. Наградата се дава за петдесети път, като пръв я е взел през вече далечната 1970-а писателят Петър Незнакомов.

В центъра на Казанлък бе  завършена и поредната специална артинсталация „Слово и образ“, посветена на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която за трета поредна година  бе изработена от възпитаниците на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“.

Ще има и концерт на проф. Йосиф Радионов, който ще свири с наскоро възстановената от лютиера Андриан Андреев цигулка, използвана от съпругата на писателя – художничката Мара Чорбаджийска.

Празниците на Чудомир  ще завършат на 1 април със спектакъла „Арсеник и стари дантели“ на трупата при Театъра на българската армия, тогава за 18-и път ще бъде връчена наградата „Комедийният хит на сезона“.