Възродиха емблематичния конкурс “Златен ТрЪндафил”

Фондация „ Чудомир” ще възстанови, след няколкогодишно прекъсване, Фолклорния конкурс за  хумористична песен и камерен танц „ Златен Тръндафил”. В конкурса, който ще се проведе на 31 март от 10 часа във Военния клуб, ще вземат участие професионални състави от Стара Загора, Хасково, Горно Оряховица, Сливен и др. Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде организираната Кръгла маса по проблемите на фолклора с участието на ръководителите на творчески състави и представители на Министерство на културата и Съюза на музикалните и танцови дейни в България.

В дните на Чудомирови празници ще се проведе за четвърта година Национална конференция по проблеми на Чудомировото творчество, като през 2019 година тя е под надслов „ Чудомир между противоречията”. Неин научен ръководител ще бъде проф. Николай Аретов.

В програмата на празниците са включени и четири изложби. Една от тях е тази на Дома на хумора и сатирата в Габрово – „ Метафори и пропаганда. Вестник „ Папагал” в периода 1939 – 1953 година”. Ще бъде показана и изложбата „ Цветове и светлосенки” с творби на ученици от Националното изкуство по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – участници  в творческата работилница за създаване реплики на Чудомирови творби.

В Музея на фотографията ще бъде показана изложбата „ Нашенци по света” на Пенка и Койчо Коеви.

По традиция в деня на откриване на празниците – 25 март ще бъде показана и изложба на Чудомирови оригинали. Тази година изложбата е под надслов „ Вариации на тема”.

Два класически концерта са включени в програмата на Чудомирови празници 2019. Проф. Йосиф Радионов – цигулка и Зорница Радионова – пиано ще свирят на откриването на празниците. Проф Радионов ще свири на автентичната цигулка на Мара Чорбаджийска, която е реставрирана от казанлъшкия лютиер Андреан Андреев. Традиционното Съботно матине ще бъде с участието на „златната флейта на България” проф. Георги Спасов и Татяна Божко – пиано.

В дните на празниците ще бъдат и редица книги, сред които „ Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира” на Явор Милушев, „ Животът и смъртта на Людмила Живкова” на Иво Милев, книгата на Георги Тошев за Невена Коканова „ Години любов”. Ще бъде представен и филмът за актрисата „ Невена Коканова. Пътуване”.

На официалното откриване на празниците ще бъде връчена и 50-та юбилейна награда „ Чудомир” за хумористичен разказ, чийто носител тази година е младият творец Деян Копчев. За първа година наградата ще представлява специален плакет изработен по проект на карикатуриста Теню Пиндарев.