Начало на ритуалите “Розобер” в празничната програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък

В розовите градини на казанлъшкото село Розово пред чуждестранни и български туристи бе представен един от двата характерни ритуала, свързани с розопроизводството и поминъка на местните жители – розобер. В рамките на Фестивала на розата това е едно от традиционните събития, което ежегодно привлича вниманието на посетителите и гостите на Празника. Ритуалът, който представят самодейци от местното читалище в село Розово е „ Избор на най – лична мома по розобер”. „ Това е традиция, която се е запазила през годините. Момите се събират сутринта в блока от рози и започват да берат. Набраните рози се теглят и тази, която е набрала най – много розов цвят, е най – личната розоберачка. Тя е и избраничката да се омъжи за чорбаджийския син. Наесен се стяга чиизът на булката, да следващия розобер, когато е и сватбата по време на розобер”, поясни кметът на Розово Теодоря Георгиева и подчерта, че това са традициите, които са спазвани от местните през годините и продължават и до ден – днешен в Розово.

В дните на традиционния Фестивал на розата в населените места край Казанлък са организирани осем демонстрации на ритуала „ Розобер” – в селата Ръжена, Копринка и Ясеново, а в самата кулминация на Празника на розата на 2 юни и в розовите градини край Казанлък.

Близо 45 хиляди декара в България са засадени с рози, а половината от тях са в района на Казанлък.

От миналата година има непродадени близо 300 килограма розово масло.

Розопроизводителите от региона са категорични, че тази година кампанията ще бъде къса и недобра като рандеман и качество на розовия цвят.

Повече може да видите във видеото: