Празници

И започнаха Вълчите празници в България с Мая Манолова

В църковния календар такива празници няма, но в народния – има. Останали са от езическите времена и до днес се знаят и честват от възрастни жени по селата. И въпреки това, те са оказали влияние и върху образите на светците. Църквата тези дни почита светите  Мина, Виктор и Викентий. Не е случаен фактът, че свети Мина се смята за предводител на вълчата глутница. Светецът има и славата на лечител – помагал на немите да проговорят, на куците – да проходят. Затова много здравни заведения са го приели за свой патрон и закрилник.

През всичките дни не се работи  нищо – забранено е плетенето, тъкането, прането. Дори животните не се пасат из полята и горите. Всяка жена завързвала  домашните ножици и клещи със здрави конци, за да не се отварят устата на вълците.

А независимият кандидат за кмет Мая Манолова, която заедно с представители на Инициативния ѝ комитет подадоха жалбата до Общинската избирателна комисия в София, заяви пред журналисти: „Внасяме жалба за касиране на изборите в София, внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес“.

Манолова коментира, че с екипа ѝ са установили стотици нарушения на изборните правила. По думите ѝ те могат да бъдат класирани в четири групи – нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения свързани с изборните протоколи, нарушения свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес. Манолова заяви, че въпросните 14 класьора с доказателства показват тежки нарушения на изборния процес, които биха довели до друг резултат на изборите.

„Ще сигнализираме и международните правозащитни организации ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия за начина, по който се провеждат изборите в България. Ще информираме също така и посланиците на страните членки на ЕС, на САЩ за многобройните изборни нарушения”, каза тя.

Вълчите празници се честват за омилостивяване на вълците. Народът има подобни дни и за омилостивяване на мишките, мечките  и други животни, от които се страхува.От стари времена до днес хищниците са опасни за хората и животните. Точно от дните, определени за празници в тяхна чест, започват вълчите набези в  кошарите с първите агнета.

Още Новини