Коронясаха новата Царица Роза

Древна тракийска колесница теглена от страшни тракийски войни, доведе новата Царица Роза до нейните нови владения. Специалната церемония се водеше от гордият тракийски цар Севт ІІІ.

53-та Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова бе коронясана и получи жезъла на властта на площад „Севтополис“ в Казанлък. Тя влезе във владението си и помаха на казанлъчани и техните гости от своя трон. Царица Роза 2020 Мария Петрова честити новата корона за Александра Хаджихристова и поздрави казанлъчани за празника: „За мен бе чест да бъда Царица Роза 2020, въпреки трудните времена на пандемия. Истинско царуване, изпълнено с много положителни емоции! Успех!“, пожела тя.

Поздрав към Царица Роза 2021 и към жителите и гостите на Казанлък отправи Кметът Галина Стоянова: „За първи път от много време се събираме на този хубав площад. Време, което беше трудно, изпълнено с много болка и човешка загуба. През 2020 година всички разбрахме, че най-важното е да запазим духа и традицията на Казанлък.“, започна приветствието си тя. „Затова тази сутрин на честването на Деня на Казанлък наградихме всички казанлъчани, които отдадоха сърцето, здравето и всички усилия, за да запазим човешките животи. Благодаря! На всички казанлъчани, които бяха на своите места, които бяха сърдечни, човеколюбиви, доброжелателни и направиха така, че единението да ни дава сили и болката да не ни сломи! Благодаря Ви, Казанлък!“, заяви Кметът на Казанлък.

Церемонията по коронясване на Царица Роза 2021 тази година бе реализирана от Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Тяхното представяне в тазгодшния Празник на розата е изцяло подчинено на тематика за културата и бита на древните траки. Затова и ритуалът по коронясване е пресъздаден в тази стилистика. Двете царици пристигнаха до сцената на колесница, копие на древнотракийска от преди 2 500 години. Традицията от последните години се завърна към церемонията от преди много години. Не миналогодишната Царица Роза Мария Петрова 2020, а Цар Севт III положи короната на главата на Александра, придружавана от подгласничките Тиара Братованова и Ивона Габарова.

С церемонията по коронясване на Царица Роза 2021 118-те Празници на розата в Казанлък навлизат в своята кулминация.

————————————————————————————-

 

loading…