Отбелязваме Денят на бащата със забавно предизвикателство

Тази година 21 юни – Ден на бащата в цял свят, ще бъде отбелязан у нас със забавно онлайн предизвикателство “Връзката е важна”.

Деца и бащи ще обединят усилия в скаутска задача! Националната кампания “Да бъдеш Баща” кани всички татковци и малки ентусиасти да направят сами някои от емблематичните скаутски възли, които носят посланията за силна връзка и добър пример – Водачески възел, Спасителен възел и Възел на приятелството.

И най-вече – Колко здрава е нашата връзка?

“Това ще попитаме татковците и техните деца, надявайки се да ги предизвикаме както към търсенето на отговор, така и в неговото постоянно преоткриване. Бащинството изисква посвещаване и отдаденост – това не е роля, която може да се усвои за няколко часа, а процес, в който родителите често учат от своите деца. Денят на бащата отбелязва именно тази връзка – на взаимно доверие, уважение, зачитане и подкрепа. Решихме да дадем живот на една метафора, като я превърнем в практическо занимание и напомним за ценните неща в живота и в семейството. Те са значими не само днес, но и през цялата година”, споделя екипът на националната кампания „Да бъдеш Баща“, към което се присъединява за поредна година и Общинска библиотека “Искра”!

Три професионални възела, използвани в планината, ще предложат забавни минути на всеки сръчен тандем, който иска да покаже, че най-хубавото се случва с общи усилия.

Възелът на приятелството, Водаческият възел и Спасителният възел ще бъдат не само три предизвикателства, но и три послания за ролята на бащата – често той трябва да подаде ръка в критичен момент и същевременно да остане разбиращ и подкрепящ приятел. По-долу разполагате с линкове с три много кратки клипчета за това как се връзват възлите, представени от Васил Андреев, заместник-председател Националната скаутска организация в България. Клиповете ще помогнат много на вас и на родителите и децата, които лесно могат да се научат.

Спасителен възел – https://www.youtube.com/watch?v=TTSj9pAOPys

Водачески възел – https://www.youtube.com/watch?v=tZIeXIsE5Po

Възелът на приятелството – https://www.youtube.com/watch?v=8FLqJqtUCK0

Възелът на приятелството, Водаческият възел и Спасителният възел ще бъдат не само три предизвикателства, но и три послания за ролята на бащата – често той трябва да подаде ръка в критичен момент и същевременно да остане разбиращ и подкрепящ приятел.

Можете да заснемете кратко видео или снимки за това как бащите връзват възлите заедно с децата си и да го изпратите на следните emaili: iskra_lib@abv.bg ;  iskralibrary@gmail.com до 26.06.2020 г.

Всеки участник, включил се в инициативата на 20.06.2020 г./събота/ ще получи едногодишен безплатен абонамент от Детски отдел на Общинска библиотека „Искра”.