Празници

Поздрави за мюсюлманите по случай Курбан Байрам

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. Празникът започна вчера и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича “Арифе”. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва – байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият – две години.

Смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се – сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. Канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за празника Курбан Байрам. Във Фейсбук премиерът написа: “Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!”.

Президентът Румен Радев също отправи своите пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България.

„Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване“, заяви държавният глава в своя поздравителен адрес.

Поздравяваме най-сърдечно всички мюсюлмани по случай Курбан Байрам с пожелание за здраве, берекет и благоденствие!

Още Новини