Честито! Новият носител на Наградата на името на проф. Александър Фол е доц. Христо Попов

Бронзовата фигурка е част от наградата на името на проф. Александър Фол, учредена пред 12 години от община Казанлък и местния исторически музей „Искра“ в памет на основателя на науката „Тракология“, чийто прах бе разпръснат след кончината му от мегалита  Вратата на богинята майка край село Бузовград. Лауреатът доц. д-р Христо Попов научи от медията ни за наградата и не скри изненадата си.

„За съжаление заради многото административни ангажименти през тази година не участвам в проучвания на терен, надявам се по-късно през есента да го сторя. За съжаления няма да бъде край Кермен, където през 2017-а попаднахме на основите на огромна трикорабна базилика от ІV-V век и които се наложи да затрупаме заради липса на финансиране на понататъшните проучвания. Оптимист съм обаче заради резултатите от последните геофизични проучвания там и край село Коньово, надявам се рано или късно да покажем тези артефакти на обществото.“, коментира той по телефона в петък.

Петима български учени, работещи в областта на античността и тракологията са били номинирани за приза, четирима са от екипа на НАИМ при БАН.

Пръв носител на приза беше археологът д-р Георги Китов, през годините статуетката е отивала и в ръцете на  спътницата му Диана Димитрова,съоткривателят на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичикова, проф.д-р  Иван Маразов,българският Индиана Джоунз – проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол  и др. известни проучватели , реставратори и учени-историци.

Церемонията по връчването е в съседство с оригиналната гробница на тракийския владетел Ройгос на хълма Тюлбе в Казанлък, тя е част от програмата на станалите вече традиция празници в долината на тракийските царе.

Христо Христов