Номинираха петима учени за награда на името на проф. Фол

Четирима от номинираните са от екипа на националния археологически музей с институт при БАН: директорът на културния институт доц. д-р Христо Попов; доц. д-р Милена Тонкова;проф. Анелия Божкова и доц. д-р Стефан Александров. В списъка на журито е и председателят на общото събрание на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш декан на историческия факултет проф. д-р Петър Делев.

Наградата е статуетка с образа на митичния Орфей, тя се дава за цялостен принос в проучването на  тракийското културно наследство.Пръв носител на приза беше археологът д-р Георги Китов, през годините стаутетката е отивала и в ръцете на  Диана Димитрова, откривателката на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичиковацпроф. Иван Маразов, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол  и др. известни проучватели , реставратори и учени-историци.

Кой ще бъде тазгодишният й носител ще стане ясно на 30  август при откриването на превърналите се вече в  традиция Празници в Долината на тракийските царе, тогава ще бъде открита и националната научна конференция, посветена на проблемите и изследванията на тракийската култура.Церемонията ще бъде в съседство с оригиналната гробница на тракийския владетел Ройгос на хълма Тюлбето, която е част от световното историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО. В рамките на празниците на 31 авугст край гробницата под могилата Шушманец  край град Крън ще се състои спектакълът с лазерно шоу „Мистиката на Долината на траките“.

В програмата на празниците е вписан и национален  джаз фест, който ще стартира с концерт на Elecyronic dreams късно вечерта на 28 август  отново на хълма Тюлбето.

Източник и снимка: Христо ХРИСТОВ, Монитор

На снимката: Миналогодишният носител на приза проф. Валерия Фол получи статуетката с образа на Орфей от кмета на Казанлък Галина Стоянова