След Фестивала на Розата се налагат и Празници в Долината на тракийските царе

Сребра Касева поясни, че и тази година програмата на празниците е изключително разнообразна. В нея са включени както традиционни събития, така и нови.

Официалното откриване на Празници в Долината на тракийските царе е в петъчната вечер на 30 август на емблематичната Тракийска гробница, на която през 2019 година отбелязваме 75 години от нейното откриване. „ Атмосферата там е по – различна от тази на прощадните събития в Казанлък”, подчерта Касева. По време на официалното откриване ще бъде връчена по традиция и наградата на името на проф. Александър Фол, за която номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. Програмата на вечерта ще продължи със спектакъла  на Ансамбъл „Чинари” – „ Траките”, който е свързан с историческото ни наследство и с концерт от афиша на традиционния джаз фестивал – на представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО. Първата джаз вечер ще бъде на 29 август. В рамките на фестивала ще бъде представена и една книга – „ Джазът в България, българите в джаза” на джаз критика Владимир Гаджев. В програмата на фестивала са включени изпълнения на български и чуждестранни джаз изпълнители.

В програмата на Тракийските празници са включени събития за всички възрасти. Ще бъде представена книгата „ Атрофия на сетивата” на проф. Евгени Велев, ще бъдат открити и множество изложби. В Кулрутно – информационния център ще бъдат открити „ Мегалитните паметници в Сърнена Средна гора” и „ Тракийската култура по света” на Центъра по тракология към Института по Балканистика при Българска академия на науките със съдействието на проф. Валерия Фол. В Художествената галерия  ще бъде открито Международно биенале на изкуствата.

Едно от знаковите събития на празници е Научната конференция по проблемите в науката и изследванията за траките, организирана от Исторически музей „ Искра”. Тя ще бъде открита на 29 август, в петък в 13.30 часа, в Културно – информационния център на ул. „ Искра” 4, и ще продължи два дни. В нея ще вземат участие учени – траколози, преподаватели в различни университети в България. Темите, които ще бъдат засегнати по време на конференцията и докладите, които ще бъдат изнесени, ще бъдат събрани в специален сборник. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел.

Край Казанлък има много интересни места, известни със своята мистика. Едно такова място се намира край село Ясеново – природен феномен, наречен Котката. В събота на 30 август, ще се проведе 15-минутен поход по екопътека, която отвежда към скалната обсерватория „ Котката” и където ще може да бъде наблюдавано преминаването на слънцето през този скален феномен. Началото е в 8.30 часа от центъра на село Ясеново.

Важна част от празниците е и изложението „ Виното на траките”. Тази година то ще се проведе съвместно с Българската асоциация на независимите лозаро – винари. От няколко години изложението се провежда до Тракийската гробница в парк „ Тюлбето”, като в него се презентират тракийски вина. „ Благодарни сме на Асоциацията, която освен с логистично помощ, ще се включи и със своите винарски изби, за да стане по – мащабно събитието, и един ден то да бъде с конкурсен характер”, поясни Сребра Касева. В изложението ще участват и производители на български сирена и български хлябове.

В програмата на Празници в Долината на тракийските царе са предвидени и редица събития предназначени за деца – боди арт, анимации с образователен характер.

Сребра Касева подчерта, че Празниците в Долината на тракийските царе с годините са се превърнали в едно от емблематичните събития в Културния календар на Община Казанлък: „ Заедно с Празника на розата, който има световна известност, така налагаме през последните години и Тракийските празници. Казанлък се слави както с розата, така и с траките. Първоначалната идея за тези празници, които по традиция се провеждат в края на месец август, бе свързана с това, че всичките туристи, които се намират по Черноморието и които идват в България  за летния период, да могат да посетят и Казанлък. Това се случва, но както всяко събитие, което се налага чрез реклама, така и Тракийските празници се налагат бавно, но успешно.”

В програмата на Празниците са предвидени множество спортни събития, които са част от тракийската култура и бит. За втора поредна година ще се проведе т. нар. Тракийски сървайвър, който ще бъде под надслов „ Оцеляването”. Това е състезание – игра за възрастни, която се провежда съвместно със Сдружение „ Айрън”. Отпреди месец вече тече регистрация за състезанието, като до момента има записани немалко желаещи да се включат в надпреварата. Записването ще продължи и в самия ден на състезанието. Предвиден е маршрут, който включва обиколка на Казанлък, като участниците ще попадат в различни ситуации и ще трябва да преодоляват различни препятствия. В сървайвъра ще участват клубовете по ориентиране, по катерене и по спортна стрелба.

Още две събития със спортен характер включва програмата на Тракийските празници. Едното е Обиколка на Долината на тракийските царе – състезание по планинско колоездене, съвместно с клуба „ Дарт райдърс”, под патронажа на председателя на Общинския съвет Николай Златанов. Другото състезание „ Тракийски царе” е полумаратон, спортно състезание по бягане, съвместно с Туристическо дружество „ Орлово гнездо”.

На всички участници в състезанията се предоставя възможността да посетят културните институти в Казанлък – Исторически музей „ Искра”, Литературно – художествен музей „ Чудомир”, Музея на фотографията.