Галина СТОЯНОВА: Започваме да надграждаме „Светът на траките“

Галина Стоянова, кмет на Казанлък в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод наградата в едноименния конкурс на Портала на българските общини kmeta.bg в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции”, върху какво стъпва тази награда? По кои проекти работи Общината?

Водещ: Г-жо Стоянова, за пореден път получавате доверието на съгражданите си, върху какво стъпва тази награда?

Галина Стоянова: Това е награда, която носи 8-годишен труд и разбира се много голямо желание на моите съграждани и всички, работещи в сферата на туризма. Казанлък да добива високо самочувствие като град, не само в исторически план, известен като център на машиностроенето и хидравликата, но и като територия „Долината на розите“, която има своето основание да посреща туристи. Посреща ги от цял свят и от България, вече целогодишно, не само и по време на фестивалите, основно на Фестивала на розата и Фестивала на тракийските царе. Много маркетингова политика, много проекти, включително по социализация, консервация на тракийските могили, които в последните години консервирахме изключително с европейски средства и с подкрепата изцяло на държавата – Министерство на културата и Министерски съвет, така че да се наистина места, които могат да покажат по най-добрия начин богатството на тракийската култура. Освен това, разбира се, работим по градската среда и по инфраструктурата и по възможността гостите на града да се запознаят и с Музея на розата и с Историческия музей и богатствата в него. Това е много обща работа и много общо желание – голям потенциал от страна на казанлъчани, на всички работещи в сферата да положат Казанлък на картата на България, като център на един от най-важните туристически региони – долината на розите и тракийските царе.

Водещ: Казахте потенциал, какво предвиждате?

Галина Стоянова: В сферата на туризма работим по един много важен и много мащабен проект, който ще се реализира в близко време, тъй като вече има одобрението на Фонда на фондовете за финансиране и в момента се гледа в оперативна програма „Региони в растеж“. Той е свързан с тракийската култура и ще бъде атракцион, посветен на света на траките, в който ще бъде експониран в достъпни за разходка мащаби градът Севтополис, който се намира сега под язовир Копринка и за който българите и чуждите туристи само слушат и гледат картинки. Ще се направи така, че Севтополис да блесне в своята цялост в самата долина – около Могилите, „Шушманец“ „Хелвеция“ и „Грифони“, в който освен тракийските култови моменти ще има много възможности за занимания и запознаване с тракийската култура. Този комплекс ще свързва Казанлък и долината на траките с нова велоалея, която ще даде възможност на туристите да посещават долината и града с колелета, като тръгват по вече изградената такава от Тракийската казанлъшка гробница – паметник на ЮНЕСКО, която се намира в парка „Тюлбето“ в града до всяка една от гробниците в долината. Много работа, разбира се вършат и нашите туроператори, ресторантьори и хотелиери в Казанлък. Предстои в края на годината и в края на следващата 2020 г. да се открият три нови хотелски комплекса, които са 5-звездни. Като един от тях, който се строи на Казанлъшки минерални бани ще бъде и най-големия балнео-лечебен център на Балканите с 4 хил. кв. м. РЗП с много добра възможност за спа и балнео лечение, както и такъв 5-звезден в самият град, който е почти готов и вероятно инвеститорите ще направят първото посещение на туристи в края на тази година и началото на следващата. Казанлък наистина имаше нужда от такива инвестиции и аз се радвам, че в последните години си говорим на един език с инвеститорите, както с тези, които работят конкретно в сферата на туризма тук, така и с външни инвеститори, тъй като туристите, които идват при нас от Китай основно, от Япония търсят високо ниво, високо качество на обслужване и на настаняване. Мисля, че в следващите години наистина на територията на долината ще има възможност туристите да остават тук повече от ден, два, а не да пътуват до съседните областни градове, които досега приемаха туристи, във връзка с празниците и фестивалите, които организираме тук.

Водещ: Вие споменахте големия интерес от японските и китайските туристи, с тези проекти със сигурност ще бъдете по-добре разпознаваеми и на световната туристическа карта, ние ви го пожелаваме. Искам да ви върна отново към тези фестивали и празници, споменахте Фестивалът на розата, празниците в долината на тракийските царе, какви други празници провеждате, да припомним на нашите слушатели.

Галина Стоянова: Културният календар на Казанлък започва рано на пролет през месец март, когато са празниците посветени на нашия именит съгражданин Чудомир, на които празници се събират хора, посветени на поезията, на културата, на театъра, тук се прави основно фестивалът на театралните комедийни спектакли, връчва се наградата „Чудомир“ на заслужилият, който се избира чрез гласовете на публиката, правят се разбира се много конкурси, в които участват автори от цялата страна. След това през май и юни вече традиционно двумесечно се разполага Фестивалът на розата, празникът на тракийските царе е в края на август и началото на септември месец и годината завършваме с хоровия фестивал, посветен пак на един от нашите именити казанлъчани – академик Петко Стайнов, който събира хорови състави от цялата страна и изпълнения на музика, не само на именития казанлъшки автор, но и на такива от цяла България. Има възможности наистина туристите и българите, които желаят да намерят своето усещане за спокойствие, за култура и за красота през цялата година да изберат част от събитията от културния календар на Казанлък.

Водещ: И ние се включваме към този призив, предполагам, че доста са отговорностите към организирането на толкова събития, но с тази награда, която получихте сте се справили отлично, според вашите съграждани. Много успехи ви пожелаваме.

Галина Стоянова: Благодаря на всички казанлъчани, на всички, които участват в организацията на фестивалите, както и на всички мои съграждани, които са изключително гостоприемни и добри хора и ще продължат да посрещат туристите в Казанлък.

Автор: Елеонора ЧОЛАКОВА

ПОДКРЕПАТА: Общинските съветници, на своето последно за мандата заседание, дадоха съгласието си Община Казанлък да кандидатства с проектно предложение по Програма ”Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Срокът за подаване на проектите е месец декември 2019 година. „ Това е една възможност, която искаме да използваме, за да можем да надградим всички събития заложени в проекта „ Светът на траките”, в рамките на който ще бъде изграден изцяло нов комплекс, който ще бъде портал към Долината на тракийските царе”, каза заместник – кметът Лилия Цонкова. В рамките на програмата ще бъдат финансирани проекти, които създават ново културно съдържание, чрез организирането на фестивали, представления, пътуващи постановки, изложби, културни маршрути и др., които целят привличането и развитието на нови публики и разширяват обхвата на културната дейност на местно и регионално ниво.

Сребра Касева, началник – кабинет на кмета поясни, че към момента е сформирана работна група с представители на културните институти в Казанлък, която трябва да обсъди предложения относно културни събития, културна инфраструктура и всичко онова, което може да бъде включено в новия проект . Между 50 хиляди и 200 хиляди евро е предвиденото финансиране на проектите по програмата. Продължителността на проекта, с който ще кандидатства Община Казанлък ще бъде между 6 и 24 месеца, като той трябва да приключи месец април 2024 година.