И ще има морско тракийско шоу на Язовира

Изграждащият се Птицеглав тракийски кораб, който ще бъде една от туристическите атракции на Община Казанлък, бе представен пред обществеността, на язовир „Копринка”, където се сглобява.

От актьори на Театър „ Любомир Кабакчиев” пред присъстващите бе представен ритуал, който траките са практикували при пускането на кораби на вода.

За изграждането на тракийския птицеглав кораб пред присъстващите говори ръководителят на проекта Атанас Димитров, който обоснова необходимостта на всяка една част от кораба с различни исторически аргументи.

Към този момент е завършен корпусът на кораба, наредени са ребрата на кила и са поставени бордови пояси от обшивката, които стъбилизират целия корпус. „ Подобни кораби в древността са строени от суров дървен материал и на открито”, поясни Димитров. След седем инспекции от Морска администрация предстои и осма инспекция, в която ще бъдат проверени обшивката и конструктивни елементи, движимата част на кораба, която е екипировката му, като такелаж, блокове, весла, пайоли и т.н. Предстоят и някои довършителни работи по укрепването на кораба, преди той да бъде зазимен.

Атанас Димитров поясни, че екипът, работещ по проекта, след много изследвания решава, че птицата, кото трябва да бъде поставена на кораба е жерав. ” Това е птицата, с която траките участвали в коалицията на морските народи. Той е свещена птица не само на Аполон, но и на Хермес. Знаем, че траките са извеждали своя древен произход от боговете и много са почитали боговете Арес и Хермес”, каза Димитров.

През изминалите две години, от началото на проекта, е направен специален подбор на дървения материал – дъб, изработени са елементите, а през 2018 година корабът бе сглобен и бе направен стрес – тест.

Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу, като са използвани приблизително фреските като форма на кораба и като големина, но е приложен и собствения опит на екипа.

Ръководителят на проекта Атанас Димитров поясни, че в момента са изработени още оръжия, такелажи, метални конструкции, платното на кораба, весла, птичите глави, в двата края на корпуса.

На демонстрацията на язовир „ Копринка” присъстваха заместник – кметът Даниела Коева и началник – кабинет на кмета Сребра Касева. По думите на Касева, целта на демонстрацията е да се покаже на тези, които проявяват интерес към птицеглавия кораб, че грубата част от изграждането му е приключена, остават довършителни дейности, които ще бъдат извършени във времето, така че догодина при хубаво време корабът да бъде пуснат на вода в язовир „ Копринка”.

Предстои да бъде оформена документацията на плавателния съд, както и да премине той през още няколко проверки. „ С това символично събитие искахме да покажем, че независимо от скептицизма на някои, този кораб ще бъде една от туристическите атракции на Казанлък, свързана с тракийското наследство и туристите ще имат възможност да правят своите разходки с този кораб по водите на язовир „ Копринка”. Корабът ще бъде едно своеобразно продължение на големия проект „ Светът на траките”, с който кандидатства Община Казанлък. Оказва се, че все повече туристи изявяват желание да бъдат част от мистерията на събитията”, подчерта Касева.