Няма да остане прасенце неплатено, но парите ще се дават по график

То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно умъртвяване на прасетата в личните си стопанства.

Получателите се задължават в продължение на 1 г. да не гледат прасета. В прессъобщението на агенцията по храните умъртвяването на животните е определено като „доброволно избиване на месо“. Става въпрос за областите Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София-град, София-област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. В областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол изплащането на средствата ще започне след 2 септември.

Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения. Миналата седмица правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. за обезщетения на свинекомплексите, засегнати от заболяването африканска чума по свинете. С около 1 млн. лв. от общата сума ще бъдат покрити и разходите за дезинфекция на личните стопанства в 20-километровите зони около промишлените комплекси и в зоните с висок епизоотичен риск.

Част от парите ще отидат за стимули за откриване на умрели диви животни, за унищожаване на суровини, фуражи и други мерки.