Първа изява на казанлъшките стрелци след карантината

В края на седмицата,  петък  и  събота  в  град  Стара   Загора   се  проведе  държавен  турнир  по  спортна  стрелба  “Стоян  Пенчев” с  малокалибрено  оръжие. Това  е  първото  състезание  за  стрелците  след  наложената  карантина  и  лятната  почивка.

В  турнира  участваха  9  клуба  от  цялата страна. Казанлъшкият клуб  “Севтополис”  се представи с  6  състезатели  на  пушка  и  пистолет. Независимо  от  голямата  пауза  в  тренировъчния  и  състезателния  процес ,  състезателите  от  клуба  се  представиха  много  добре . При  девойките  на  пистолет  най – добра   беше  Симона  Милева , която  завоюва  златен  медал а  в  същата  дициплина  дебют  направи  Кристиана  Стоянова . При  девойките  на  пушка  своя  дебют  направи  Петя  Петкова  заела  първо  място  следвана  от  Ирина   Христова . Добре  се  представиха  и  Златомир  Иванов  и  Матей  Мачев . Това  състезание  се  явява  като  генерална  репетиция  преди   държавното  първенство  с  малокалибрено  оръжие , което  ще  се  проведе  от 23 септември  до  първи октомври 2020 г. в  град  София  и  Стара  Загора.


Георги Кочеренко председател на КСС „АВГУСТА“, Стара ЗагораТурнирът, който правим в момента е на името на нашия треньор Стоян Динев Пенчев, който в годините направи цяла плеяда от качествени състезатели, включително и световен шампион, с няколко световни рекорда.

Турнирът се провежда в два дни. В първия ден беше стрелба с пистолет на 25 метра – бърза стрелба и спортен пистолет, където стреляха момчета, момичета, юноши, девойки и жени. В бързата стрелба по пет мишени стреляха мъже и юноши. Проведе се и стрелба с пистолет и с пушка на 50 метра. Стреляха и момчета и момичета с пушка, легнал, на 50 метра, като турнирът е етап от подготовка за Държавно първенство.

Трудно протече подготовката тази година, поради проблеми с вируса. Няма кой знае какви резултати, въпреки че Антоанета Костадинова показа за пореден път своята класа и с 586 точки стана първа. Това е резултат, с който може да влезе на всеки един голям финал.

Надявам се догодина да протекат по-нормално тренировките и тогава да има и по-добри резултати.

Трудно могат да се постигнат резултати, каквито имаше навремето, защото държавата заделяше повече пари за спорт. Ние постепенно останахме само с две стрелбища. Това е сериозен проблем.


м.с. Нели Йончева треньор на отбора по стрелба към КСС „Севтополис“, КазанлъкСлед карантинния период, от март месец  досега, това е първото състезание, на което се явяваме и дефакто, това е състезанието, което предхожда следващото държавно първенство, което ще се състои от 23 септември до края на месеца, като втората половина – 25-метровите дисциплини, ще се състои в Стара Загора. В София са 50-метровите.

На проведения турнир Казанлък участва с шест състезатели – на пушка и на пистолет. Времето за тренировки беше изключително малко, направени са само две тренировки, но резултатите са обнадеждаващи, децата се справиха повече от добре и се надявам на Държавното първенство представянето да бъде още по-добро.

Имаше присъствие на клубове от цялата страна.


Петя Петкова

Аз съм за първи път на такова състезание и мисля, че се представих добре. Не се чувствам достатъчно подготвена, но с времето ще се усъвършенствам и ще стана по-добра. В бъдеще мисля, да се пробвам и в стрелба с пистолет, но първо трябва да се усъвършенствам в пушката.