Защо Хората със Свирки мразят „Розите“

Отборът на Казанлък гостува в предпоследния за полусезона кръг на ОФК “Левски” в Карлово. Двубоят на „Розите“ бе прекратен в добавеното време, заради ескалация на напрежението и бурните протести  на щаба ни спрямо съдийската бригада от Бургас, свирила мача от 16-и кръг на Трета лига-Югоизточна група.

„Розите“ поведоха в мача с „гол от съблекалнята“, още в първата минута на срещата, с попадението на Венцислав Иванов, при подаване на Пламен Колев. Последният на два пъти пропусна да покачи резултата, като пълното надмощие на „Розите“ диктуваше играта в първата част от двубоя. След изравняване (1:1), казанлъчани имаха своите шансове да отбележат, още повече, че съдията даде четириминутно продължение. В това време, при атака отдясно на футболисти на „Розова долина“ бе вдигнато флагчето за засада. Последва незабавна реакция от казанлъшка страна, което провокира главния съдия Цветозар Манолов да прекрати мача. Той бе белязан от чести ситуации на грубо отношение и провокации спрямо гостите, както на терена, така и по трибуните.

След преглеждане няколкократно на записите от двубоя стана видно, че няма засада при офанзивната игра на „Розите“. Нещо повече, при изравняването домакините са нарушили правилата с фаул в атака, с удар в лицето на нашия футболист Николай Георгиев. Слабото и неадекватно съдийство на арбитрите от Бургас обаче доведе до ненужното напрежение, ескалирало в последните секунди на мача. Последваха наказания за трима от футболистите на Казанлък, а отборът ни загуби служебно с 4:0. С решение на Дисциплинарната комисия на БФС Пловдив за четири срещи бе отстранен футболистът на ФК „Розова долина“ Калоян Петров за натрупани жълти картони и след последния кръг при гостуването в Карлово. Наказание за мача ще изтърпи Радослав Калчев, а капитанът Димитър Вакавлиев, който е с 5-ти жълт картон, ще пропусне единствено последния двубой от есента, в който тази събота съставът на Казанлък приема ФК „Ямбол-1915“.

Не са наложени парични или други санкции за отбора, но върху името на клуба ни бе лепнато грозно петно с набеждаването за нанесен побой върху страничния съдия Стефан Димитров. Неотговаряща на реалността новина, разнесла лоша и незаслужена слава за момчетата в националните медии. За съжаление, потърпевши от цялата ситуация, описваща нивото на футбола у нас, са единствено играчите, претендиращи за честна игра.

Футболните среди не скриха възмущението си от поредните абсурди, забъркани от съдиите в Трета лига, а за истинските спортисти и феновете, подкрепящи отбора от сърце и душа, остана единствено горчивият привкус от нелепата загуба и последвалите строги наказания.

След злополучния развой на мача за “Розите” и покрай решенията на Зоналния съвет на БФС Пловдив, дискусията се пренесе във Фейсбук.

„До кога съдии ще решават мачовете. До кога? Занимавам се с футбол от 1994 година, но такова безобразие няма никъде! А никъде не се пише, че тяхната публика искаше саморазправа с нас и че ни целиха с бутилки, семки и какво ли не! Затова няма да имаме футбол и няма да имаме никога!“, възкликна помощник-треньорът на “Розова долина” Милен Христов.

Нападателят Ахмед Фаиков също се включи по темата: „Ние си оставихме душите там, и Този конкретен Байрактар толкова брутално цял мач се подиграваше с нас, че накрая вече чашата преля. Ако Искат Промяна и Футбола Да Тръгне На Горе! Трябва Да Се Започне От Долните Нива На Футбола През Детските Школи и Накрая През Професионалните Ни Лиги“, добави дългогодишният състезател на „Розова долина“.

През 2008 г. „Левски“ (Карлово) печели служебно с 4:0 след прекъсване отново на срещата и обвинения за бит съдия. „Явно това е запазена марка за Карловци след като не могат в игра да спечелят 3 – те точки“, припомни клубният сайт.

„Това е ситуацията в 92 мин. на мача Левски Карлово – Розова долина, прекратен при 1-1 заради групов протест на гостите. Вдигната е засада. Е, каква засада, като червеният е на метър зад централната линия! У Карлово да не би да има друг правилник??? „, коментира от своя профил журналистът Станил Йотов.