Депутатите гласуваха: 9% ДДС в туризма, за книги и за детски стоки

Почти без дебат депутатите одобриха по-ниските ДДС ставки за някои стоки и услуги, с които държавата се опитва да спаси най-силно засегнатите от COVID-кризата сектори, съобщава БГНЕС.

Така от 1 юли този данък ще бъде редуциран от 20% на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, с което управляващите целят да преодолеят негативните икономически последици от пандемията и извънредното положение, което остави затворени за 2 месеца обектите в този бранш.

От „Обединени патриоти“ настояваха към нея да бъдат добавени и туроператорски услуги, но предложението не срещна одобрение в пленарна зала.

Депутатите отхвърлиха и идеята с по-ниска ДДС ставка да бъдат облагани и нискоградусовите алкохолни напитки – вино и бира. „Този тип напитки представляват някъде около 40% от общата консумация. Ако искаме да помогнем на ресторантьорския бранш, не виждам защо да не подкрепим това предложение“, призова Симеонов по време на дебатите.

С по-ниско ДДС ще се облагат и детски стоки, подходящи за бебета и малки деца, както и бебешки пелени и другите хигиенни артикули. Предложението бе на ДПС, с което от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.

При днешното гласуване депутатите одобриха и редуцирането на ставката за доставката на книги. Идеята на левицата за по-нисък данък за храни и лекарства отново не срещна подкрепа в залата.

Депутатите одобриха и предложенията за еднократна помощ за осмокласници, както и туристически ваучери в размер на 210 лева за борещите се на първа линия срещу COVID-19.

Източник: nova.bg и БГНЕС