Кога да си направим PCR тест, след контакт с болен?

Препоръчително е PCR тестовете да се правят на четвъртия ден след рисков контакт с болен или носител.

Това казват в клиничните лаборатории и около това мнение са се обединили повечето от тях на специална среща в лекарския съюз. Необходимо е време, за да може вирусът да се изяви, за да бъде уловен от теста и избързването е излишно усилие.

От друга страна, клиничните лаборатории са претоварени с работа, съобщава БНТ.

Клиничните лаборатории, в които се правят PCR тестове са на ръба на капацитета си и едва успяват да обслужат клиентите си.

За да не се блокира работата на всички, на среща в лекарския съюз лабораториите предлагат да се препоръчват тестове не по-рано от четвъртия ден от контакт с носител или болен.

“Защото прекалено ранното изследване дава един с висока степен невероятност фалшиво отрицателен резултат. Отрицателен резултат не защото пациентът не е заразен, а защото просто количеството вируси в този момент евентуални, които биха се намирали в носоглътката са прекалено малко, за да бъдат хванати”, обясни д-р Недялко Калъчев.

И не е необходимо веднага след първия контакт да се тича за PCR тест. Освен това в лабораторията наблюдават много случаи, в които дори контактни в семейството за по-продължителен период, са отрицателни. Затова е добре да се прецизира и времето, и рисковете.

Източник: БНР и Pariteni.bg