Кога идват първите ваксини срещу Covid-19 у нас?

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на “Пфайзер/Бионтек”, а първите количества се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на вчерашното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани – освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината – по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на “Пфайзер”, вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година.

Създали сме необходимата логистика – първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.

Премиерът смята, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката:

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини – поели сме ангажимент на 21 декември да отворим. Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“.

Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.

Източник: Pariteni.bg

loading…