Нуждаещи се могат да кандидатстват за достъпна среда и лична мобилност

В профила си във Фейсбук общинският съветник Илиана Жекова, председател на комисията по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост в ОбС Казанлък, сподели:

” До 5 май 2021 г. лицата, които имат затруднения в придвижването или сдруженията на етажната собственост могат да кандидатстват по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за изграждане на помощни съоръжения в блоковете.

На сайта на Министерството на труда и социалната политика може да се запознаете с Програмата и условията за кандидатстване.
https://www.mlsp.government.bg/…/za-kandidatstvane-po-k1.do…

Споделеното от Жекова е по повод отговор на  социалния министър Деница Сачева на лице с увреждания, който гласи:

“Създаването на достъпна жилищна среда е животоопределящо за хората с трайни увреждания или затруднения в придвижването.

Всяка година се опитваме да намалим принудителната изолация и броя на българите, за които да излязат от вкъщи е предизвикателство. Ако имате такива роднини или съседи, може заедно да им помогнем да се придвижват сигурно, свободно и без притеснения.

До 5 май 2021 г. събираме предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за изграждане на помощни съоръжения в блоковете.

Право да подават проекти имат както отделни физически лица, така и сдружения на етажната собственост. При одобрението се водим на първо място от необходимостта съоръженията да отговорят на изискванията за сигурност и на потребностите на конкретния човек.

През миналата година с 1,8 млн. лв. финансирахме поставянето на 38 стълбищни и 12 вертикални подемника, пет рампи и два асансьора. По втория компонент на програмата преустроихме автомобилите на седем души, за да могат да шофират спокойно. На хората с увреждания, които желаят, можем да покрием и преминаването на шофьорски курс.”

loading…