Обещаха: Електронни направления и рецепта до края на годината

Трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор, за да може личните лекари да издават електронни направления, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Анексът трябва да бъде подписан между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз и се надявам да има достатъчно разум, за да се подпише максимално бързо, каза още той.

Министър Ангелов припомни, че е поел ангажимент до края на годината да има електронно направление и електронна рецепта.

Личните лекари, по време на вчерашна среща, са изразили желание да могат да дават направление за бързите антигенни тестове, допълни министър Ангелов.

Нямаме възможност за масово тестване на българския народ, затова ще се съсредоточим към бързите антигенни тестове, добави министър Ангелов.

До 18 ноември очакваме становище дали антигенните тестове могат да бъдат основание за налагане на карантина, допълни още той.

От първите 6 ваксини, които ще бъдат произведени, България е заявила интерес към три от тях, припомни министър Ангелов.

По думите му ще има достатъчни количества ваксина за всички уязвими групи – хора над 65-годишна възраст, хора с хронични заболявания, за медици. Ваксината няма да е задължителна и ще бъде безплатна.

В новоиздадена заповед, която влиза в сила от днес, е указано, че хората над 65 год. ще пазаруват само във времето от 8.00 до 10.00 ч.

Ако се влоши времето, този “зелен коридор” може да се премести след обяд, увери министър Ангелов. Възможно е и да бъде разширен часовият диапазон.

Източник: Pariteni.bg

loading…