Последно: Матурите ще са на 1 и 3 юни, а изпитите след 7-ми клас – на 15 и 17 юни

Учебната година трябва да приключва неприсъствено в електронна среда. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Учениците се връщат в клас само за най-чувствителните изпити. Същият принцип ще се приложи и за висшите училища.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствен по част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени, съобщи още Вълчев.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, продължи още Вълчев.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни. Началото им ще бъде в 9 часа.

Министър Вълчев подчерта, че в задължителния зрелостен изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с “Железният светилник” на Димитър Талев и “Тютюн” на Димов.

“Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електронна среда, защото една част от училищата са се движили с по-бавна скорост от нормалното тематично разпределение.”, допълни Вълчев.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министърът на образованието.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика.

Както вече стана ясно, НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Колкото до детските градини, рискът е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ.

Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим дейности по интереси в градините и в училищата.

Вероятно ще сключим анекс към КСО за удължаване на отпуската за непедагогическия персонал, каза още Вълчев.

Източник: БГНЕС