Удължава се до 15 юли Извънредната епидемична обстановка

Министърът на здравеопазването предложи на Министерския съвет да удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешното правителствено заседание.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, заяви Ананиев.

Предложението за удължаване на извънредната обстановка се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Той изтъкна, че няма да се връщат по-строгите мерки, които са били по време на извънредното положение.

Сред основните мерки са: забрана за влизане на територията на страната или карантиниране на хора от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1,5 метра, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа, ограничаване на събирането на групи хора и провеждане на масови мероприятия.

Министърът заяви, че ще има силно завишаване на контрола по спазването на мерките. Въвеждаме строг и повсеместен контрол, допълни Ананиев.
Премиерът заяви по време на заседанието на МС, че проблемът е в това, че няма никой в света, който да каже кое е правилно и кое – не, и отчете, че въведените мерки у нас са били ефективни за здравето на хората, като напомни, за отражението им през април и май върху обществото, при положение, че те са били сред най-леките, но подчерта, че трябва да се спазва дисциплина.

Това обаче не е било направено по време на последните футболните мачове пред публика, изтъкна Борисов и предупреди, че ако така продължи, стадионите може да бъдат затворени. “Явно, когато направиш жест, той не се отчита”, каза премиерът. Подобна е била ситуацията и в дискотеките, допълни премиерът и заяви, че демокрацията е за дисциплинираните и даде пример с Гърция.

Премиерът посочи още, че не са се сбъднали прогнозите на учени, че вирусът у нас ще отмине през юли, както става с всеки грип. “Не отмина, а ни заля”, допълни Борисов, но отбеляза, че имунитет се създава, а оздравелите са все повече. Нищо не правим в момента, което да притесни психически хората, заяви Борисов. Той допълни, че финансово-икономическите мерки ще продължат през този период.

Източник: БТА

Снимките са илюстративни