Връщаме стрелките на часовника с час назад

Този уикенд преминаваме към зимно астрономическо часово време.

В нощта на 24 срещу 25 октомври (събота срещу неделя) в 4.00 часа трябва да преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад.

Преминаването от лятно към зимно часово време пести енергия и осигурява на хората повече светлина, повишава активността им.
Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Твърди се, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано. Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.