Затварят под карантина Гурковското село Паничерево заради Коронавируса

Болен с доказан коронавирус избяга вчера /14.04.2020г./ от Клиниката за инфекциозни и заразни болести на Старозагорската болница. Мъжът взел такси и си отишъл удома –  в гурковското село Паничерево. Веднага след като се е прибрал в дома си болният е задържан от полицията. Той е върнат в болницата. Това доведе до поставяне на село под  блокада и  14-дневна карантина.

Мерките се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването, в която е записано:

1. Забранявам влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15 април.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

6. Дейност на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

7. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Мерките по настоящата заповед са в сила до изричната им отмяна или промяна.

А от днес взизат в сила и промените ограничаващи движението по път II-55 между Асеновец и Гурково поради въвеждане на противоепидемични мерки за с. Паничерево. Движението по път II-55 Нова Загора – Гурково в участъка Асеновец – Гурково   при с. Паничерево се ограничава за всички превозни средства в двете посоки поради въвеждане на противоепидемични мерки за с. Паничерево, област Стара Загора. Забраната не важи за автомобилите, доставящи хранителни продукти, лекарства, както и за тези със специален режим на движение – пожарна, полиция и т.н.

Обходният маршрут за пътуващите от Гурково в посока Нова Загора е по път I-6 – Стара Загора – Сливен. Алтернативният маршрут за шофьорите, пътуващи от Нова Загора в посока Гурково, е Нова Загора – с. Асеновец – с. Кортен – с. Баня – път I-6.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ –api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

На 14.04.2020г. вечерта, полицията откри шофьора, който е откарал с такси заразеният с COVID-19 мъж, който избяга от Университетската болница в Стара Загора до родното му село Паничерево, съобщават от прокуратурата в Стара Загора. Целият ден шофьорът е бил  издирван. Знае се, че е жител на ромския квартал  “Лозенец” в Стара Загора и вече  е поставен под 14-дневна карантина. За близо час е бил контактен със заразения с COVID -19 мъж.