Чудомирови радости и неволи

“Чудомирови радости и неволи” е новото заглавие на Общински театър “Любомир Кабакчиев”, което бе подготвено над 2 години. Постановката бе предвидена да открие “Комедийния хит на сезона” в несъстоялите се Чудомирови празници през 2020 и 2021 година. Но пък с премиерата и` сега бе открит новия дом на театъра в Казанлък, бившата зала Лекс предоставена на общинския театър от Община Казанлък.

Радостите и Неволите на Чудомир пресъздадоха Ирена Дунавска, Мара Бонева, Олена Шидерова, Светлана Бургазова, Димитър Гавраилов, Георги Атанасов, Милен Вангелов, Десислава Вулева и Петър Петров. Драматизацията е на Димитър Кабаков, а режисурата си поделят  професор Любомир Гърбев – доктор на науките в Театрална академия „Кръстьо Сарафов“ в София и новото попълнение в театъра Димитър Живков. А трудно ли се работи по Чудомир?

проф. Любомир Гърбев – режисьор:

Много трудно да се направи такава колоритна, сочна литература да се прави на театър. И покади тези причина за нас беше хем любопитно, хем трудно, хем тежко, хем леко, хем се смеехме по време на репетиции, хем нещо ни хващаше за гърлото .

Аз се запознах с биографията на Чудомир и ми стана ясно, че най – веселите неща е написал когато е бил най- тъжен, а когато е бил най- весел е писал най-тъжните си работи. И най-важното, което е за града на Чудомир е да го съхраним по някакъв начин, да си остане Чудомир свързан с Казанлък, така както Джейм Чоис го свързват с Дъблин, така както Йовков го свързват с Добруджа. Като се каже Казанлък, хората веднага да се сещат за Чудомир, за неговия силен дух, за неговите послания, които ни ги праща Отгоре, но остават вечни.

За съжаление не леката съдба на Чудомир не му е позволява да поработи още малко. Много неща открихме и дай Боже да продължим дните му на тази сцена, с неговия дух, мисли и прозрения. Работата вече е свърши и се оказа едно огромно удоволствие, гледайки сега спектакъла.

Няма как да не забележим и голямата прилика между актьора Жоро Атанасов и Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Именно той пресъздава и този образ в “Чудомирови радости и неволи”. А лесно ли се пресъздава Чудомир?

Георги Атанасов – актьор:

Чудомир винаги е бил един от авторите, които можеш да го изкараш и изведеш на сцена. Изключително предизвикателство е, защото неговите образи са толкова ярки, но те са толкова и различни. Всеки разказ описва нов герой, всеки ескиз, всяка негова карикатура, рисунка описва нови и нови неща и хоризонтите са многомащабни. Затова може би е много трудно да се работи с Чудомир и да се показва на сцена.

проф. Любомир Гърбев – режисьор:

Това е което ме притесни в началото, защото Чудомир е човекът на Казанлък, а за актьорите от казанлъшкия театър, това е нещо повече. С Жоро имахме доста разговори на тема: Какво е Чудомир, какво остана от Чудомир?, затова малко е „тегава работа” с хора, които си обичат своя автор, автора, които увековечи техните баби и дядовци, а сега виждаме, че той е актуален и за техните внуци.  Но мисля, че в края на краищата резултата е положителен и дай Боже дълъг живот на спектакъла, защото само по този начин, ще изпълним и нашата мисия и задача, която поставихме преди две години и която по обясними причини отлагахме и това е венеца на един двегодишен труд.

Има една реплика, която изречена през устата на Чудомир и днес е много актуална:

 „Най-празният от нашите дни е оня, я който не сме се смели нито веднъж.”

Освен в града на писателят-хуморист и художник, Чудомировите радости и неволи ще бъдат представени в театралните салони на страната.

loading…

 

Осветиха новия дом на Театър “Любомир Кабакчиев”