Казанлъшка премиера на „Виновни“ – авторски спектакъл на Веселин Плачков и Мариана Попова

Спектакълът „Виновни“ с главни действащи лица Мариана Попова и Веселин Плачков гостува в Казанлък. Това е първият съвместен проект на артистичната двойка, в който Мариана Попова влиза в обувките на актриса. Това й дава различен поглед над тази професия, колкото интригуваща, толкова и неблагодарна заради огромните усилия, обратнопропорционални на ниското заплащане. Мариана сподели, че в този проект е открила своята „смешна страна“. За разлика от драматичната роля, в която я виждаме на музикалната сцена, тук Мариана показва една много по-различна страна от характера си, оцветена с хумор и смях.

„Виновни“ разказва за смисъла на изкуството, пречупено през най-комичните му ситуации. Макар да творят в различни сфери и двамата се сблъскват със сходни проблеми в артистичния свят.  В спектакъла виждаме двама човека, които се борят да не изневерят на себе си, своите принципи и начин на мислене в името на това да бъдат приети от своята публика. Гледната точка на един актьор и една певица, поднесена със свежо чувство за хумор.

За какво са виновни артистите пред своята публика, какво й предлагат всъщност и какво им коства всичко това? Без да порицават или съдят, задават правилните въпроси и са убедени, че публиката сама ще стигне до верните отговори. В този спектакъл, публиката ще може да достигне до сърцевината на артистичната душа. Ще види усилията и цената която плаща всеки един артист, за да бъде там където е.

Позицията си, защитават от сцената. Единствения начин твореца да говори за своето изкуство е докато го прави. Това е причината Веселин Плачков да напише този текст и да го предложи на Христо Мутафчиев да го постави. Проблемите, които вълнуват не само него, а цялата артистична гилдия го карат да напише един колкото забавен, толкова и драматичен текст, с който да покаже твореца в една различна светлина-без маски и грим.

Много често натоварваме човекът на изкуството  с очаквания, поставяме му изисквания, на които не винаги може да отговори. Раним и чувствителен, не винаги може да се защити, защото преди творец, той е на първо място човек.

И все пак за какво са виновни артистите?

Виновни са, че са оставили халтурата да завладее сцената. Съвременният свят налага нови правила на пазара, с което изопачава и изкривява смисъла на изкуството и то се превръща в бледо отражение на това, което трябва да бъде. Виновни са, че са талантливи, че не им харесва статуквото и искат да го променят.

Веселин Плачков споделя, че ако артистите имат някаква вина тя е предимно в това, че са позволили чалга културата да определя новите артистични правила и са изневерили на себе си и първоначалната си мечта за изкуство.

„Случваме на сцената всичко това, което не искаме да бъдем двамта. Провокация към самите нас като артисти, за да видим до къде можем да стигнем.“

 


 

loading…