„Неслучайното присъствие„ на Мариела Гемишева в Казанлък

По време на празника на розата, в Художествена галерия-Казанлък, бе представена изложбата „Неслучайно присъствие“ с автор доц. Мариела Гемишева. Един модерен пърформанс, в който авторката дава различен поглед върху роклята, символ на женската природа.

На откриването на изложбата, присъства кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Тя отбеляза яркото присъствие на доц. Гемишева като автор, с неповторим отпечатък върху културния живот в града на розите.

Куратор на изложбата е Мария Василева, която разказа повече за посланията и идеите, които стоят зад проектите на Мариела. Мария сподели, че като артист Мариела е човек, който не се бои да прекрачва граници. На пръв поглед тя съчетава контрастни средства за представяне на съвременната мода, като по този начин превръща дрехата от парче плат в скулптура, а модните дефилета в пърформанси.

Творбите на Мариела отразяват нейната многопластова природа, така че същността й може да бъде открита във всяко едно нейно произведение. Тя не се бои да изрази мнение за събитията, които вълнуват съвременния свят. Нейният личен социален коментар е ярък знак върху творбите й.

Една от последните теми, върху които Мариела  работи, е войната и нейната разрушителна сила върху човека. Част от проектите по темата, може да видите в изложбата. Единият, е бялата риза – символ на ангел, която е разположена в залата с иконите на Галерията, а другият е емблематичният парфюм от розово масло, чието съдържание се побира в гилза на автомат Калашников.


 

loading…