Новите кандидатки за „Царица Роза“ тръгнаха по пътя към короната

И тази година Казанлък очаква с нетърпение избора на Царицата на розите.

Подготовката за конкурса кипи в пълна сила, а 26 абитуриентки от Казанлък и областта ще се борят за така желаната титла – Царица Роза 2022.

Красиви, чаровни и лъчезарни са младите претендентки за короната, но царица не се става от днес за утре…

Младите момичета извървяха дълъг път, в който се подготвяха за концерт-спектакъла на коронясването. Освен всекидневните репетиции за спектакъла, той включваше и редица културни мероприятия и обществени събития, в които девойките се включиха.

Разбира се, по пътя към короната, момичетата вървяха заедно със своите ментори, които ги напътстваха и се грижиха за тяхното блестящо представяне. Екипът от ментори включваше коафьора Стенли Нанчев, директора на музея на Фотографията Стефан Папукчиев и зумба инструкторката Гергана Начева.

Пътят на цариците започна с ритуално засаждане на 26 стръка от специален сорт мини-роза. Всяка от участничките засади по един такъв от благоуханното цвете в парк „Розариум“, с което поставиха началото на пролетното озеленяване в града, организирано от Общинско предприятие „ Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.

Директорът на предприятието -Теменужка Люцканова обясни, че стръковете роза са различни по цвят и носят пожеланието й към девойките за пъстър и красив живот.

За да се запознаят с културно-историческите богатства в родния си край, красивите девойки посетиха няколко музея.

Първата им спирка беше  Исторически музей „Искра“, където бяха посрещнати във фоайето от екскурзовод, за да им разкаже повече за археологическите открития направени по нашите земи, свързани със славната история на траките – нашите мистериозни предци.

След това момичетата влязоха в трезорната зала на Историческия музей, където успяха да видят съкровищата на Севт ІІІ, последния голям владетел на Одриското царство, както и макет на изгубения град Севтополис, за чието изчезване все още се носят легенди.

Следваща спирка беше Художествената галерия, където момичетата  успяха да се докоснат до най-съкровенната й част-нейното хранилище. Там те видяха прочутата „Ахинора“, картината на  Иван Милев, която след дълго пътешествие се завърна на българска територия.

Разбира се, нямаше как да не посетят първия и единствен в България Музей на фотографията, който за щастие се намира в нашия китен град. Там техен домакин бе Стефан Папукчиев, който  разкри любопитни факти за произхода и развитието на фотографското изкуство.

Това бяха първите стъпки на бъдещите царици към блясъка на царствената титла. „Пътят към короната прави царицата“ бе обръщението на кмета на гр. Казанлък Галина Стоянова към претендентките за короната, защото освен красива, млада дама, Царица Роза трябва да бъде посланик на културата и традициите на града.


 

loading…