Започва асфалтирането на улиците в Казанлък след ремонта извършван от ВиК-Стара Загора

Още този м. ноември започва асфалтирането на улиците, на които вече са извършени ремонтните дейности по проекта на „Изграждане на ВиК инфраструктура“ в град Казанлък. Това стана ясно от среща провела се между Община Казанлък и изпълнителите на проекта на ВиК Стара Загора. Проблем се явява забавянето на работата по проекта, както и възстановяването на пътната настилка. Изпълнителите са заявили, че възстановяването на улиците ще започне при наличие на финансов ресурс. Фирмите имат финансови затруднения поради факта, че нямат възстановени средства по проекта от началото му през март т.г., а от Оперативна програма „Околна среда“ неколкократно са изискали смяна на документи, което също е забавило работата им. Допълнителни усложнения има, когато на мястото има намерени подземни комуникации, (например ул. Ген. Радецки“). На срещата стана ясно, че парите ще бъдат възстановени до дни и дейностите по проекта ще продължат по график.

По време на срещата кметът Галина Стоянова засегна важни въпроси свързани с извършваните ремонтни дейности в града, а именно защо са толкова малко местата, на които се работи и защо темпото се забавя. Тя акцентира на множеството сигнали от страна на гражданите за изкопи пред домовете им и за други нередности. Галина Стоянова подчерта, че на всеки сигнал ще бъде реагирано своевременно. Поставиха се и въпросите за запрашеността в града, както и унищожените тротоари и затревени площи. „Изпълнителите, както и възложителят на проекта, бяха особено отзивчиви“, коментира Стоянова и увери, че при бъдещи сигнали от страна на граждани, отново ще бъдат взети съответните мерки. Всички улици, които останат неасфалтирани в зимния период, ще бъдат преасфалтирани при първа възможност до година. Кметът заяви, че няма да остане участък от този проект, който да не бъде асфалтиран. „Ние няма да приемем възстановяване на улици, което да не отговаря на нашите условия, а те са: асфалтирането да бъде с добра основа, за да няма пропадане, и то да бъде по права линия, а не  по начина, по който са копани улиците със зигзагообразни изкопи.”, допълни Стоянова. От Община Казанлък има предложение работата да започне първо върху улиците, включени в капиталовата програма, като стойността на ремонта да бъде поета съвместно от Общината и от проекта на ВиК – Стара Загора. „Оказа се, че фирмите изпълнители ще работят с пътно-строителната фирма „Ес Би Ес“, с която и Община Казанлък има рамково споразумение“, коментира още Стоянова.

Най-късно до месец май 2023 г. всички участъци от улици в Община Казанлък ще бъдат изцяло възстановени и асфалтирани, включително и всички тротоарни настилки, категорична бе кметът Галина Стоянова.