Повече от 1000 рози разцъфнаха в Центъра на Казанлък

Новият парк в центъра разцъфна като казанлъшка роза пред очите на ценителите на природата. Той веднага се превърна в любимо място за срещи и отдих на млади хора, майки с колички и деца, възрастни, дошли просто да подишат чист въздух. Неугледния до скоро парк бе превърнат в красив оазис с новоизградени алпинеуми, розови и декоративни храсти, нови настилки и осветление.

Подменени са пейките, контейнерите за отпадъци, изградена е нова поливна система. В центъра на парка монумента “обединена Европа” с блестящата златна корона на Севт трети създава допълнителна емоция, а нощното осветление превръща мястото в романтична сцена.
Растенията и цветята са оформени в симетрични фигурални композиции, изпълнени с нови цветя и растителност от над 68 вида. Желанието на озеленителите е край „Обединена Европа“ да има жива зеленина през цялата година.

1700 дългогодишни декоративни храста Спирея са общ елемент като „кант“ на градинки с 1 200 розови и червени Винки по ъглите, 1 100 рози – символът на града. 190 пищни Хортензии с богат розов цвят ще радват посетителите от сенчестите места, 300 коренчета здравец, 16 кълбовидни туи, 6 декоративни, нискорастителни туи и 65 Хоста ще усмихват решилите да приседнат за отдих срещу Информационния център на ул.“Искра“ №4.
73 000 лв. с ДДС по Инвестиционната програма са осигурени от Общинския бюджет, допълнително средства в осветлението, камери и прожектори вложи и Общинското предприятие „КД и ПИС“.

Община Казанлък изказва благодарност за вдъхновението и доброволния труд в разхубавяването на мястото за отдих на ландшафтния архитект Лора Иванова.

Поводът за издигането на металния паметник през 2007 г. е приемането на България в Европейския съюз. Паметният знак представлява символно вплетената реплика на тракийския венец на Севт Трети, който сега блести след реставрация и Свъзвездите на страните – членки на ЕС.  

Свързана публикация

 

Община Казанлък изцяло обнови пространството около монумента „Обединена Европа“

 

Венецът на Севт III отново ще краси Центъра на Казанлък